Jan, Jans En De Kinderen

Ogenblikje...

Jan Jans Kinderen

Tekenaar: Kruis Jan, Gerritsen Maarten, Nuyten Peter, Phielix Rob, Valkema Gerben, Vijver Michiel van de, Jippes Daan
Scenarist: Kruis Jan, Hercules Eric, Roozen Herman, Weijenberg Peter
Uitgever : Joop Wiggers Produkties, Sanoma, VNU Tijdschriften

Jan, Jans en de kinderen is een strip van Jan Kruis die in 1999 werd overgedragen aan studio Kruis met diverse tekenaars en schrijvers. De strip verscheen voor het eerst in 1970 in het damesblad Libelle, en beschrijft de avonturen van de familie Tromp.
De familie bestaat uit vader Jan, moeder Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Het huisgezin wordt gecompleteerd door De Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje. Daarnaast spelen ook onder meer Jeroen, het vriendje van Catootje, nicht Hanna (een bewust ongehuwde moeder), opa Gerrit (de vader van Jan), en opa’s vriendin Moeps een rol in de verhalen.

Naast de wekelijkse strip in Libelle zijn er door de jaren ook 51 albums uitgebracht, en zijn er stickers, schoolagenda’s, badspullen enz. op de markt gebracht.

In april 1999 startte de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) een campagne tegen het meeroken van kinderen. Aan deze campagne verleenden Jan Kruis en zijn stripfiguren hun medewerking. In het bewuste filmpje bezoekt Opa zijn pasgeboren kleinzoon Gertje maar moet van Jan zijn sigaar uitdoen (“Ik ben onverbiddelijk”).

Vanaf oktober 2005 werd de musical Jan, Jans en de kinderen opgevoerd, met teksten van Niek Barendsen die ook de Rode Kater speelt, en muziek van Henny Vrienten. Plien van Bennekom speelt moeder Jans in deze musical. En de rol van Jeroentje wordt gespeeld door Alex Klaasen, die ook de rol van Harold, Opa, enkele dieren en vele andere karakters op zich neemt.

De uitdrukkingen Hoi, pipeloi en je – weet – wel – kater zijn afkomstig uit deze strip.

De personages in de strip worden, zoals gebruikelijk bij stripfiguren, niet ouder, maar zijn toch qua kleding en kapsel met hun tijd meegegaan. Ook deden later zaken als internet en de euro hun intrede in de verhalen. Er is dus enigszins sprake van een opschuivende tijdlijn.

In het negende album staat een aflevering (nr.391), waarin te zien is hoe de familie er in het jaar 2000 uit zou hebben gezien indien ze sinds hun introductie in 1970 wel zouden zijn verouderd. Bepaalde personages zoals Jan, Jans en de kinderen zijn nog aanwezig, maar andere personages zoals opa en de huisdieren van vroeger zijn verdwenen. Deze zijn dan namelijk allen overleden. Alle kinderen zijn getrouwd en hebben zelf ook kinderen gekregen. Zo zijn Catootje en Jeroentje (die voor onderwijzer heeft gestudeerd, maar vooralsnog daar geen werk in heeft gevonden) niet getrouwd; ze wonen samen en hebben een tweeling gekregen die duidelijk overeenkomsten met hun ouders vertoont, maar qua schavuitengedrag een aantal stappen verdergaat. Karlijn is getrouwd met een zekere William die ze tijdens haar verpleegkundige opleiding op de Antillen heeft ontmoet. Samen hebben ze al twee kinderen. Jan en Jans, zelf reeds voorzien van grijze haren, hebben twee lapjeskatten en de teckel die in beeld te zien is, is een kleinzoon van Lotje.

Gertje was niet opgenomen in het vooruitzicht, omdat hij toen nog niet was geboren. Jan Kruis heeft later verteld dat hij wel een beetje een idee heeft hoe Gertjes leven er over 20 jaar uit zou zien. Hij zou samenwonen met de roodharige Susanne, met wie hij al een dochter heeft, een roodharig baby’tje genaamd Ellen. Susanne zou een hele dikke buik hebben, en in verwachting zijn van een drieling. Gertje zou volhouden dat hij de drieling Edgar (naar de Rode Kater), Madelijntje (naar Susannes zus) en Jan wil gaan noemen.

In de jaren 90 werden twee tekenfilms gemaakt die gebaseerd zijn op gags uit de eerste drie albums.

In 2009 kreeg Karlijn haar eigen serie in het maandblad Jetix Meiden Magazine (vijf pagina’s); Karlijns Leven, de naam zegt het al, draait om het leven van Karlijn met haar vriendjes, vriendinnen en puber – problemen. Daarnaast wordt Karlijn, Catootje en de Ouders gemaakt voor het weekblad Tina.

Sinds 5 januari 2010 filosofeert de Rode Kater ook in Spits.

Er zijn plannen voor een tv – serie over deze familie, deze komt waarschijnlijk in 2013.

___________________________

___________________________

___________________________