Jeronimus

 

Jeronimus

Tekenaar: Pendanx Jean Denis
Scenarist: Dabitch Christophe
Uitgever: Daedalus

Nadat zijn zoontje stierf aan syfilis, blijft Jeronimus Cornelisz verweesd achter. Het leven schijnt voor hem geen zin meer te hebben. Bovendien hangt hem nog het een en het ander boven het hoofd. Een lid van het geheime genootschap waarvan hij deel uitmaakt werd opgepakt voor godslastering. Wanneer deze onder de folteringen zou bezwijken, hangt het hele gezelschap. Reden genoeg dus voor Jeronimus om het ruime sop te kiezen. Hij biedt zich aan bij de Verenigde Oostindische Companie (VOC) en wordt aangeworven als assistent van de opperkoopman, de op een na machtigste positie op de toenmalige koopvaardijschepen. Daags nadien scheept Jeronimus in op de Batavia, het nieuwe vlaggenschip van de VOC. Al snel wordt duidelijk dat het nieuwe schip een oude vete met zich meedraagt. Het betreft spanningen tussen de kapitein en de opperkoopman. Aan de dagelijkse avonddiners in het kasteel (de vertrekken van de rijken) ontpopt Jeronimus zich tot een ware filosoof. Hierbij verliest hij uit het oog dat zijn vrije denken door de meeste mensen geïnterpreteerd wordt als heiligschennis.

Het verhaal van de Batavia is een van de meest tragische verhalen uit de rijke geschiedenis van de VOC. Naast de Amsterdam, die strandde op de kust van Engeland, en de Vliegende Hollander, die verdween in een storm ter hoogte van Kaap de Goede Hoop, bestaat er dus een derde legendarisch schip van de eerste multinational uit de geschiedenis. Vertellen hoe het verhaal afloopt zou de pret maar al te zeer bederven, maar geloof ons gerust dat Christophe Dabitch de geschiedenis trouw volgt. De spanning zal bijgevolg in de komende delen enkel maar toenemen. Hoewel alles nauw aan de realiteit aanschurkt, worden de karakters van de personages toch uitgebreid neergezet. De lezer leeft zich automatisch in met de hoofdpersonages. Geschiedenis hoeft dus echt niet saai te zijn!

Het was even wennen aan de schilderkunst van Jean-Denis Pendanx. Door middel van een directe inkleuring met acrylverf lijkt het alsof Rembrandt himself deze strip getekend heeft. Het geeft een extra dynamiek mee aan de strip, en komt de authenticiteit ten goede. Een gedurfde uitgave van Daedalus? De aankoopprijs ligt eerder aan de hoge kant, maar als je bedenkt hoeveel werk er in deze uitgave van haast dubbel zo veel pagina’s is geslopen dan lijkt die prijs zeker en vast gerechtvaardigd te zijn. Een verrassende afsluiter voor 2009.

___________________________

___________________________

___________________________