Jimmy Corrigan

 

Jimmy.Corrigan

Tekenaar: Ware Chris
Scenarist: Ware Chris
Uitgeverij: De Bezige Bij, Oog & Blik

Dit album lazen we twee zomers geleden voor het eerst in de originele, Engelstalige editie. Dat gebeurde haast onafgebroken tijdens een lange autorit van zuid-Frankrijk tot thuis, ’s namiddags, ’s avonds en ’s nachts, letterlijk van de zon naar de regen, van de hitte naar de klamme warmte. Het was een deprimerende leeservaring. Dat het een lastige klus beloofde te worden, startte al met het lezen van de piepkleine teksten op de schutbladen. Toch gaven we niet op.

Het hoofdpersonage Jimmy en zijn moeilijke verhouding met zijn vader, die hij net zoals zijn auteur Chris Ware tevoren niet kende, was in een bepaalde mate boeiend te noemen. Al improviserend meanderde Wares rustige verhaallijn naar Jimmy’s verleden om haasje-over te spelen met het heden waarin het onder meer tot een eerste ontmoeting komt tussen Jimmy en zijn vader… en zijn zwarte zusje. Het verhaal van Jimmy, die ook nog eens in de knoop ligt met zichzelf (of met zijn omgeving), veroorzaakte bij ons alsnog een gelaten betrokkenheid.

De woorden drama en design sommen Jimmy Corrigan zo’n beetje op. Onder drama passen de hoofdstukken liefde, dood, vriendschap, compassie en teleurstelling. In design is Ware een ware meester. Zijn tekeningen hebben iets pictografisch, zijn zeer stylish en elke tekening is een weloverwogen illustratie passend in een groter geheel per blad, per scène, per album.

Met Jimmy Corrigan heeft Chris Ware alle mogelijke accolades verdiend. Het is een moderne klassieker door een auteur wier werk we makkelijk kunnen plaatsen tussen dat van Charles Burns (Zwart Gat) en Daniel Clowes (David Boring). Tien jaar na de eerste albumverschijning waagt Oog & Blik | De Bezige Bij zich aan een vertaling die het al een paar jaar lang aankondigde. Het is alsof een leemte is gevuld. Eindelijk.

___________________________

___________________________