Joseph Rouletabille

 

Rouletabille

Tekenaar: Swysen Bernard
Scenarist: Duchâteau André, Leroux Gaston
Uitgever : Lefrancq

Joseph Rouletabille is een fictief personage gemaakt door Gaston Leroux, een Franse schrijver en journalist. Rouletabille is een journalist en amateur-speurder die te zien is in verschillende romans en andere werken, vaak gepresenteerd als een bekwamer denker dan de politie.

Rouletabille (letterlijk roule ta bille, of “Rol je knikker”) is Frans jargon voor “Globetrotter”, iemand die over de hele wereld is geweest en alles heeft gezien. De betekenis werd later uitgebreid tot die van een koelbloedig, onaangedaan of nonchalant persoon.

In de eerste roman, Het mysterie van de gele kamer, Lost Rouletabille een poging tot moord op in een afgesloten kamer mysterie​Het boek onthult dat Rouletabille de bijnaam is van de 18-jarige journalist Joseph Josephin, die opgroeide in een religieus weeshuis in EU, een kleine stad in de buurt Fécamp.

In de roman ontmoet Rouletabille Ballmeyer, een internationale crimineel met een grote reputatie en veel identiteiten (een personage mogelijk geïnspireerd door fictieve Arsène Lupin​Als Jean Roussel trouwde Ballmeyer met een rijke Amerikaanse erfgename, Mathilde Stangerson, de vrouw in het zwart van de tweede roman.

Ballmeyer keert terug Het parfum van de dame in het zwart aan het einde van het verhaal, dat zich afspeelt in een kasteel aan de Franse riviera​Rouletabille ontdekt dat hij de zoon is van Ballmeyer en Stangerson. Kort daarna wordt Rouletabille door de Tsaar, waar hij een moord oplost aan het keizerlijk hof.

De volgende roman speelt zich af in 1912. De onverschrokken journalist trouwt met de mooie Ivana Vilitchkov en verslaat de brutale krijgsheer Gaulow.

In Rouletabille bij Krupp, Rouletabille treedt op als een Fransman geheim agent en infiltreert het Krupp fabrieken. Dit is een van de eerste spionagethrillers. Rouletabille redt Parijs van vernietiging door een Duitse raket.

In Le Crime de Rouletabillewordt de verslaggever bijna beschuldigd van de moord op Ivana. Dan in Rouletabille bij les Bohémiens, helpt hij een heilig boek terug te krijgen dat is gestolen uit de Zigeuners.

___________________________

___________________________

___________________________