Justice League

 

Justice.League

Tekenaar: Lee Jim
Scenarist: Johns Geoff
Uitgever : RW

Marvel heeft zijn The Avengers, DC zijn Justice League. En geef toe, met superhelden als Superman en Batman als bekendste leden, aangevuld met Green Lantern, Flash, Wonder Woman en Aquaman, levert dat een ensemble op in wiens wederwaardigheden je met overgave wil duiken. Green Lantern wil het zeel naar zich toetrekken nadat er een buitenaardse aanwezigheid werd opgemerkt in de sector die hij behoort te bewaken, toevallig net Gotham City waar Batman als misdaadbestrijder de plak zwaait. Green Lantern beschouwt Batman als niet meer dan een gek in een vleermuispak. Die mening houdt hij niet voor zich en dat levert grappig weerwerk op. Wanneer ook nog eens Superman opduikt, die Batman ervan verdenkt meer te weten over de aanval die hem te beurt viel, komt het tot een krachtmeting tussen beide heren. Ach, die jonge onbezonnenheid, die impulsiviteit om eerst te slaan en dan pas te praten, die manifestatiedrang!… Flash komt zich ook nog eens moeien. Na een robberje vechten komt het toch tot een overleg. Moesten ze nu eens samenwerken? Dat is wel nodig want overal ter wereld verschijnen portalen waar hele legers buitenaardse demonen uit opduiken. Ze zijn de voorbode van de komst van de buitenaardse krijgsheer Darkseid. De zoon van dokter Silas Stone, verbonden aan een onderzoek naar buitenaardse technologie, wordt zwaar gewond na zo’n invasie. Stone past van de weeromstuit experimentele technologie op hem toe waardoor zijn zoon half mens half robot wordt: Cyborg. Ook hij vindt zijn weg naar het groepje superhelden, bij wie zich nog Wonder Woman en Aquaman aansluiten. Met zoveel krachtpatsers lonkt de overwinning toch wel?

Als kennismakend deel om de Justice League te vormen, boeten de zes gebundelde deeltjes allerminst aan actie in om al die personages aan je voor te stellen en bij elkaar te brengen. Ook deze oorspronkelijke The New52-reeks is een nieuw begin van een van de vele comicreeksen die DC in de catalogus heeft. In feite was het zelfs de eerste reeks die geherlanceerd werd. Op de eerste film is het nog even wachten, en een wereldwijd succes ervan is wel te voorspellen. In afwachting is de comicreeks een zeer amusant, adrenalinegedreven, pompeus pakket met vele mogelijkheden.

Met het realisme van Jim Lee (die we nog kenen van Batman: Hush) droogt hij vele van zijn collega’s af. Geen enkele pagina biedt je rust. Elke prent beukt erin. Dit is de ene impact na de andere, een wervelwind aan actie, op elkaar geknelde tandenrijen en gezwollen spieren.

___________________________

___________________________