Kort Amerikaans

 

Kort.Amerikaans

Tekenaar: Matena Dick
Scenarist: Matena Dick, Wolkers Jan
Uitgeverij: De Bezige Bij

De achttienjarige Eric van Poelgeest ziet tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vriend opgepakt worden door de Duitsers en is daar danig van onder de indruk. Maar dat laat hij ogenschijnlijk niet merken. Het oponthoud staat zijn voornemen niet in de weg om af te zakken naar de kunstacademie van de Nederlandse stad Leiden. Hij wil er schilderen, bij voorkeur naakten. Hoewel hij een job heeft als beschilder van lampenkappen, is Eric een onderduiker van de Duitse arbeidsdienst. Zijn werkplek deelt hij met de blonde Elly, een joods meisje waar Eric op geilt. Op het einde van de dagtaak trekt hij op een ook voor de lezer intrigerende ontdekkingstocht in de kunstacademie. Na de ontmoeting met Van Grouw, een officier in het Duitse leger, volgt een bevreemdende, haast paranoïde tocht in de stad. Overal loert gevaar, denkt Eric. Hij wordt gevolgd, vermoedt hij.

Dit is de tweede grootscheeps aangepakte verstripping van een Nederlandse klassieker na Dick Matena’s adaptatie van De Avonden, nummertje 8 in de 49 Kanjers van Oranje. Nochtans passen de termen ‘verstripping’ en ‘adaptatie’ niet echt in dit plaatje, zo beweert ook Matena.

soccer livescores live football scores live football results at oddslot live soccer results De auteur gebruikt woord voor woord de integrale tekst uit het boek en giet deze in een nauw aansluitende lay-out met prentjes zoals het een echt stripverhaal betaamt. In Kort Amerikaans. Een Beeldverhaal valt het in tegenstelling tot De Avonden, ontzettend mee met de lappen tekst. Slechts nu en dan merk je dat Matena een tekstballon of een tekstkadertje moet wringen op een geschikte ruimte in het beeld. Soms bedekt zo’n tekstballon ongelukkig een deel van het gezicht of lompweg een stuk van het lichaam, daar waar het naar ons idee best anders kon.

De uitvoering van het album is kleiner dan De Avonden, maar volledig in kleur. Weloverwogen aarde- en legercamouflagetinten brengen sfeer, al ondersteunt het niet noodzakelijk de afwisselende paranoïa (dat dikwijls lachwekkend overkomt) en het onbewuste voyeurisme van de jonge Eric. Dat ook het lettertype nogal klein uitvalt levert bij ons wel eens een grappig misverstand op. Zo lazen we op pagina 60 “Steeds legde hij hijn hand op haar kuit” waarbij we de i in “kuit” per ongeluk oversloegen… Nu goed, een paar pagina’s verder klopte onze versie van de zin alsnog.

Kort Amerikaans, genoemd naar het korte kapsel dat bij de kapper in die tijd goedkoop uitviel, is de debuutroman van Jan Wolkers. Je kent ‘m allicht beter door de schandaalroman Turks Fruit, verfilmd door de Nederlandse cineast Paul Verhoeven. Hij was enorm opgetogen met de platen die Matena hem presenteerde. Een gevoel dat wij delen. Het is nu wachten op deel 2, dat in het najaar moet verschijnen, en het afsluitende derde deel, gepland in het voorjaar van 2007.

___________________________

___________________________

___________________________