Roeltje En De Elaoin

 

Losstaande Albums Andre Franquin

Tekenaar: Franquin André
Scenarist: Franquin André
Uitgever : Magic Strip

André Franquin (Etterbeek, 3 januari 1924 – Saint-Laurent-du-Var, 5 januari 1997) was een Belgische striptekenaar, vooral bekend voor zijn reeks Guust Flater. Daarnaast was hij medeauteur van de serie Marsupilami en Robbedoes en Kwabbernoot.

Franquin is één van de meeste geliefde striptekenaars uit België. Zijn typische zwierige en losse tekenstijl, waarbij hij zelfs zijn eigen handtekening op het einde van een gagpagina tot een grap bewerkt, heeft veel tekenaars na hem beïnvloed en kreeg ook veel respect van collega’s. Hergé, Gotlib en Albert Uderzo bewonderden zijn werk enorm. Hergé zei ooit: “Franquin is een grote kunstenaar, waarbij ik slechts een armzalige tekenaar ben.”

Hij was in 1974 de allereerste laureaat van de Grand Prix de la ville d’Angoulême, uitgereikt op het internationaal stripfestival van Angoulême.

In 2005 verkoos men op de Franstalige televisiezender RTBF De Grootste Belg. Franquin eindigde op de 16e plaats. In de Vlaamse versie eindigde hij op nr. 117 buiten de officiële nominatielijst. In het voorjaar van 2007 liep in het Brusselse “AutoWorld” een uitgebreide retrospectieve van Franquins werk.

___________________________

___________________________