Magritte

 

Magritte

Tekenaar: Campi Thomas
Scenarist: Zabus Vincent
Uitgeverij: Lombard

Nog maar eens een biopic over een schilder? De laatste jaren passeerde er al een hele karavaan: Rembrandt, Bosch, Daubigny,… En nu dus onze eigenste René Magritte. Als het over een artiest van een dergelijk niveau gaat, voelen we ons maar al te graag een Belg en stopt ons chauvinisme niet aan die dekselse taalgrens. Magritte laat men maar al te graag opdraven als gedeputeerde van onze failed surrealistic state, maar hij is natuurlijk zoveel meer: toegankelijker dan een Salvador Dalí of een Pablo Picasso, maar toch steeds weer origineel genoeg om je heel even op het verkeerde been te zetten.

Dit verkeerde been heb je zeker ook nodig om deze strip te lezen. Als Charles Singulier een bolhoed koopt op de vlooienmarkt in de Brusselse Marollen gaan de poppen aan het dansen. De arme man wordt geplaagd door hallucinaties en komt in de fantasiewereld van Magritte terecht. Gaandeweg zien we in een voortijlende koortsdroom alle mijlpalen uit het rijkgevulde leven van de schilder passeren: de dood van zijn moeder, zijn verblijf in Parijs en zelfs het in 2009 geopende Musée Magritte Museum in Brussel. Fascinerend! Om de doorsnee valkuilen van een traditionele biografie te omzeilen, lijkt deze insteek ons in elk geval de enige juiste.

Vincent Zabus heeft alles in een ijl, maar smooth scenario gegoten, zo eentje dat waarschijnlijk de grootmeester lui-même wel had kunnen bekoren. Niet dat de scenarist voorbijgaat aan de kleine kantjes van de schilder: de kleinburgerlijkheid van de artiest, het plat op de buik gaan voor de commerce,… Zabus haalt het allemaal aan.

De verzorgde schilderwerkjes van Thomas Campi zijn een ware lust voor het oog. Hij mixt de originele werken van Magritte in de tekeningen, maar geeft er toch net voldoende zijn eigen twist aan om het voor alle partijen boeiend te houden. Zo balanceert dit album fijntjes tussen droom en daad en is het een krachtige en broodnodige aanvulling op alle Magrittedassen, -mokken, -onderleggers, -dienbladen, -posters en andere overkill die we tot vervelens toe door de strot geramd krijgen!

___________________________

___________________________