Maja De Bij

 

Maja.De.Bij

Tekenaar:
Scenarist:
Uitgever : De Vrijbuiter

Maja de Bij is de hoofdfiguur van de in 1912 verschenen bestseller Die Biene Maja und ihre Abenteuer van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels (1880-1952). Het boek werd in een veertigtal talen vertaald. De eerste Nederlandse vertaling verscheen in 1920.

Ofschoon het boek de vorm had van een kinderboek, is het ook te beschouwen als een politieke fabel, waarin de voordelen van de militaristische bijenmaatschappij worden geprezen. Het midden in de Eerste Wereldoorlog uitgegeven vervolg van de ‘Biene Maja’, Himmelsvolk (1915), borduurt op dat thema voort.

Opnieuw populair werd de bij Maja door een Japanse tekenfilmserie, waarvan de eerste aflevering in 1975 verscheen. In Nederland werd de serie van 1977 t/m 1983 uitgezonden door de KRO. De serie wordt nog steeds herhaald, ook in België en Nederland. Het verhaal van Maja de Bij is in de tekenfilms geheel gericht op kleuters en ontdaan van politieke parallellen. Deze serie is verschillende malen uitgebracht op dvd. De in deze serie getekende Maja de Bij heeft evenals vele andere afbeeldingen van Maja maar één paar vleugels, en kan daarmee geen bij zijn; een bij heeft immers twee paar vleugels. Deze figuren lijken dan ook meer op een zweefvlieg dan een bij.

___________________________

___________________________

___________________________