Mezek

 

Mezek

Tekenaar: Juillard André
Scenarist: Pennetier Yannick Le
Uitgever: Lombard

In dit one-shot, in de uitstekende collectie Getekend van uitgeverij Le Lombard, komen we al vanaf de eerste bladzijden terecht in de wrede realiteit die elke oorlog is. In dit geval de oorlog die leidde tot de stichting en erkenning van de staat Israël in 1948. De personages zijn een allegaartje van idealisten, terroristen en huurlingen die na het einde van de Tweede Wereldoorlog om verscheidene redenen geen afscheid konden nemen van het slagveld.

Ons hoofdpersonage is Björn, een piloot die gedurende de hele Tweede Wereldoorlog heeft gevochten voor de nazi’s, ongeacht, of eerder desondanks, dat hij een jood is. Bepaalde zaken hebben hem naar dit conflict gedreven, gedeeltelijk uit geldgewin, maar grotendeels uit boetedoening voor de feiten die hij een paar jaar eerder pleegde. Via zijn verhaal, en een beetje door zijn ogen, zien wij wat een oorlog werkelijk is. We zien onder andere dat zelfs de joden niet beschroomd zijn om hun eigen broeders te vermoorden, omdat die broeders hun eigen afwijkende daden in strijd waren met het ‘staatsbelang’. Bij het lezen van deze strip zal je niet kunnen nalaten te denken aan meer recente gebeurtenissen. In Noord-Afrika bijvoorbeeld, meerbepaald in Libië.

Een geluk voor ons, striplezers, dat André Juillard het aangedurfd heeft om dit nogal delicate scenario van Yann te verstrippen. En op een ongelofelijk magistrale wijze bovendien. De man kan echt alles tekenen, gaande van middeleeuwse decors (Roodmasker) over moderne geschiedenissen (Lena, Het Dagboek / Na de Regen) tot de retroklassieker Blake en Mortimer. Mezek is een mooi staaltje van hoe een begaafd tekenaar, dankzij weliswaar een begeesterend scenario, een stukje twintigste-eeuwse geschiedenis tot leven kan wekken.

O ja, voor wie het zich mocht afvragen, Mezek is de naam van een ineengeknutseld vliegtuig, door de Tjechen gemaakt, uit onder andere wisselstukken van Messerschmitts, Junkers en ander oorlogsschroot. Niet echt iets waarmee je de lucht in wil!

___________________________

___________________________