Missié Vandisandi

 

Missie.Vandisandi

Tekenaar: Huppen Hermann
Scenarist: Huppen Hermann
Uitgeverij: Dupuis

Na jaren van uitverkocht te zijn, en enkel te vinden aan buitensporige prijzen, eindelijk een voor iedereen betaalbare heruitgave van deze klassieker van Hermann uit 1991. We moeten dit melden omdat het verhaal zich nog afspeelt in het Zaïre van president Mobutu Sese Seko. Als we nu lezen dat het niet goed gaat met de mensenrechten in Congo, het was toen niet veel beter. Er lag enkel een laagje vernis op.

Het verhaal speelt zich dus grotendeels af in het toenmalige Zaïre. Een ex-plantagehouder en kenner van de originele Afrikaanse kunst wordt door een louche figuur ingehuurd om in zijn vroegere heimat op zoek te gaan naar kunst om in Europa op de markt te brengen. Onze man gaat graag op het aanbod in, niet in het minst om aan de sleur van zijn Europese leventje te ontvluchten, en vertrekt in een avontuur naar het ongewisse. Alles is evenwel niet zoals het lijkt en alles gaat ook niet echt zoals het bedoeld was. Niet in het minst door invloeden van allerlei oppositiepartijen, voormalige huurlingen en schimmige Europese geheime diensten. Hermann had wel de verdienste om hier niet het zoveelste avonturen- en spionageverhaal van te maken, maar ons een blik te gunnen op hoe het er écht aan toe ging onder het toenmalige regime. Zonder meer een zeer realistische tijdsblik van onze eenmalige kolonie.

Laat ons juichen voor de man of vrouw die de beslissing nam om ook de huidige generatie striplezers te laten genieten van dit klein meesterwerkje, van de grootmeester die Hermann wel degelijk is. De tekeningen waren toen nog van een sublieme kwaliteit. Je moest echt niet veel fantasie hebben om je in Afrika te wanen. Ondanks het feit dat we hier niet te maken hebben met een rechtlijnig verhaal, kan iedere aandachtige lezer wel zijn eigen waarheid in dit scenario herkennen. Laat ons hopen dat deze twee heruitgaven (zie ook Wild Bill is Vermoord) niet de laatste waren en dat we binnenkort nog van de onvindbare Vrije Vluchten mogen genieten. Bij Dupuis zijn ze alvast van plan om aan die hoop tegemoet te komen.

___________________________

___________________________