Mister O

 

Mister

Tekenaar: Chabosy Laurent
Scenarist: Chabosy Laurent
Uitgeverij: Bries

Vorig jaar publiceerde uitgeverij Bries Mister O, een album van Lewis Trondheim waarin een rond figuurtje in Trondheims bekende ‘kopvoeterstijl’ op elke pagina opnieuw probeert om de overkant van een kloof te bereiken. Trondheims talent voor tekstloze strips bleek maar al te duidelijk uit de steeds leesbare en inventieve situaties waarin meneertje O terechtkwam. Nu heeft hij een nieuw album klaar dat op eenzelfde gegeven gebaseerd is. Ditmaal komen we Mister I tegen, een langwerpig figuurtje dat telkens opnieuw probeert om een stuk voedsel te stelen maar daarin steeds weer tegengewerkt wordt, tot de dood erop volgt.

Net als bij Mister O is de repetitiviteit van de opbouw één van de sterkste punten van dit album. Het maakt de pogingen van de hoofdfiguur alleen maar absurder en ironischer, want iedereen weet na twee bladzijden dat geen enkel verhaal goed zal aflopen. Het is dan ook een macabere speurtocht naar het onafwendbare einde van ons hoofdpersonage. Trondheim blinkt opnieuw uit in het creatief variëren op een vast thema. Gelukkig heeft hij de beslissing genomen om net als zijn voorganger ook Mister I slechts 32 bladzijden te laten beslaan. Het risico op een overdosis cartoonleed zou immers niet denkbeeldig zijn.

Mister I betekende in Frankrijk Trondheims terugkeer naar de tekentafel, die hij nu meer dan een jaar achter zich had gelaten. Tegelijk betekent dit boek ook zijn debuut als directeur van de collectie Shampooing bij uitgeverij Delcourt. Hierin wil hij stripverhalen laten verschijnen die zowel een kind als een volwassene kunnen aanspreken. Opnieuw heeft Bries ervoor geopteerd om een tekstloos album op de Nederlandstalige markt uit te brengen, en gelukkig maar. Want Mister I laat ons een creatieve duizendpoot zien op de toppen van zijn kunnen.

___________________________

___________________________

___________________________