Narcisse

 

Narcisse

Tekenaar: Campigli Hubert
Scenarist: Campigli Hubert
Uitgever: Gorilla

Een blik op oneindig. Zijn haren rechtgetrokken zoals alleen opper-Cure Robert Smith dit kan. Een woeste snor. Zijn armen en borst voor eeuwig getekend met indrukwekkende littekentatoeages. En door zijn oren én neus zit een stuk bot. Os-, varken- of mensenbeen, dat kunnen we niet zo goed zien. De vergeelde foto uit 1875 van deze blanke Papoea is enorm intrigerend en illustreert een verfomfaaid boekje met de titel Narcisse Pelletier, 17 Jaar bij de Wilden. Hetzelfde WTF-gevoel dat tekenaar Chanouga overviel toen hij het boekje ontdekte op een rommelmarkt hebben wij ook. Op het einde van de strip werden we verrast door een dossiertje over de hoofdfiguur. Die kerel heeft dus echt bestaan! Wauw, petje af. Als twaalfjarige wou het jongetje uit de Vendée weg van de veilige schoenmakerleest van zijn vader door het ruime sop te kiezen. Hij monsterde aan op een schip en na de blijkbaar traditionele miserie die je wel vaker leest in marinestrips komt Narcisse terecht op de lange vaart. Ergens in Hongkong rook de kapitein een lucratief vrachtje, en voor de rest raden we je aan om het zelf te lezen.

Narcisse is een valse trage. De strip begint uiterst klassiek, maar zo halverwege krijgt het verhaal de wending die het nodig heeft. En dan voel je dat de Marseillaanse tekenaar Chanouga, die als kind al Robinson Crusoë wilde worden, in zijn element komt. De sfeer wordt grimmiger. Het tempo wordt opgevoerd. Zijn lijnvoering wordt scherper. Hij inkt de juiste lijn uit de vele potloodlijnen en gaat nu volop voor een egale inkleuring. Dit is de strip die we wilden lezen.

Nu begrijpen we waarom Narcisse dit jaar op de shortlist kwam voor de Scholenprijs van Angoulême. En net, nèt wanneer we helemaal in de sfeer zitten, is dit gedaan. Het onverwachtse dossier — dit is dus verdorie echt gebeurd! — doet ons oprecht verlangen naar de rest van dit drieluik.

Hou je van strips als Down Under, De Joodse Brigade, Kaap Hoorn, Highlands, Surcouf,… Kortom, hou je van waarheidsgetrouwe avonturenstrips, dan is deze Narcisse er ook eentje voor jou. Haast je, want we gaan het geen twee keer zeggen.

___________________________

___________________________

___________________________