Nicodemus Red

 

Nicodemus.Red

Tekenaar: Barbez Manuel
Scenarist: Chrispeels Didier
Uitgever : Dark Dragon Books

Brood en spelen, met die eeuwenoude, beproefde methode om het volk gunstig te stemmen en hun aandacht van een sociale crisis af te wenden, organiseert het rijk een drakenwedstrijd voor steenrijke avonturiers en gesubsidieerde wetenschappers. Ze moeten om ter eerst een draak vangen. Maar bestaan er nog wel draken? Voor Lord Mac Allister maakt het niet uit. Hij is de burgemeester van de armenwijken van de stad Londonsburg (jawel, Londen, maar dan een beetje anders) en wil dat de populaire held Nicodemus Red in hun naam aan de competitie deelneemt. En zo begint een onderneming van jewelste waarbij tegenstanders van divers pluimage met elk hun entourage elkaar met uiteenlopende motivaties in een gevarieerd aantal voer-, vaar en vliegtuigen bekampen. Nicodemus treft een paar oude bekenden — de Zwarte Baron en gravin IJs die qua wreedheid niet voor elkaar onderdoen — en weet dat de queeste geen lachertje wordt. Allianties worden gesmeed en al even vlug verbroken. Verraad is slechts één van de manieren om een ander buitenspel te zetten.

Crisse creëerde voor de Franse uitgeverij Ankama deze nieuwe steampunkreeks nadat hij zich niet langer gerespecteerd voelde bij Soleil, bij wie Atalante verschijnt. De liefde tussen Crisse en Ankama is intussen ook al bekoeld want hij stapte voor nieuwe projecten over naar Le Lombard. Nu goed, tekenaar Maba werkt in identiek dezelfde tekenstijl als Crisse. De lay-outer van en illustrator voor de Ankama-magazines Dofus Mag en Wakfu Mag kopieert dezelfde maniertjes, de typische oogopslagen, de gedraaide houding naar de camera, de verhoudingen en anatomie, de fonkelende ogen, de bladschikking ook wel. Zijn lijnvoering is integendeel lichter en oogt minder sensueel dan zijn grote voorbeeld. Hopelijk vindt hij nog zijn eigen identiteit, al zal dat de Crisse-fans worst wezen die zich tevreden kunnen stellen met een smetteloze Crisse-surrogaat.

Crisse maakte van technologische steampunkelementen (de bende van de ketels, de verschillende voertuigen), Noormannen, een bekende westernheld en klassiekere fantasyzaken als draken een inspirerend avonturenverhaal dat snel vraagt om het vervolg.

___________________________

___________________________