NSA

 

NSA

Tekenaar: Bleda Sergio
Scenarist: Gloris Thierry
Uitgever: Casterman

Hedendaagse actiereeksen met geheime of speciale agenten doen het altijd goed. Denk aan Alfa of Sisco. De toestand in de wereld en alle moderne technieken en communicatiemiddelen zijn steeds prima ingrediënten voor spannende verhalen en intriges. En zo ziet Casterman ruimte voor een nieuwe reeks:NSA, die drie letters behoeven, denken wij, geen toelichting.

We bevinden ons in de Verenigde Staten en maken kennis met Apollo Johnson, ofwel Agent Orakel. Apollo is een autist met een hele hoge intelligentie en al op jonge leeftijd gespot door de NSA om zijn analytische vermogen. Het mentale evenwicht van Apollo wordt verstoord als zijn moeder wordt aangereden en overlijdt. Apollo zit ziek thuis en zijn bazen sporen zijn halfzus, Rose Nyx, op en halen haar over om Apollo bij te staan en zijn leven weer op de rit te krijgen. Die opzet slaagt, maar tegelijk blijkt dat de moeder van Agent Orakel niet zomaar is aangereden en dat Apollo zijn leven ook niet zeker is. Niets is wat het lijkt, dubbelspel of contaspionage, wie bewaakt wie? Vooral door de stoere boerenslimheid van Rose ontkomen broer en zus in dit eerste deel en is de spanning opgebouwd voor meer delen.

Tekenaar Sergio Bleda en scenarist Thierry Gloris gaan lekker van start. Het verhaal zit vol vaart en actuele thema’s. Het is spannend en intelligent en door de goed gedoseerde humor leest dit album als een trein. Laat je niet afschrikken door de wat comicachtige tekenstijl van Sergio Bleda. Het ziet er op het eerste gezicht wat onverzorgd uit, maar de stijl past perfect bij het verhaal. Thierry Gloris, die we onder meer kennen van Bloedkoninginnen en Codex Angelicus, heel andere genres, overtuigt ons meteen dat hij hier op zijn plek zit en dat hij er zin in heeft.

Met het toevoegen van deze nieuwe reeks aan haar fonds heeft Casterman volgens ons een goede zet gedaan. Wij houden in ieder geval wel van een snelle actie- en spionagestrip met hier en daar een vette knipoog. Zap naar je stripspeciaalzaak en onderzoek zelf of we het hier bij het rechte eind hebben.

___________________________

___________________________

___________________________