Professor Bell

 

professor.bell

Tekenaar: Sfar Joann
Scenarist: Sfar Joann
Uitgever : Toog

Sinds een paar jaar is de opmars van Joann Sfar in het Nederlandse taalgebied niet te stuiten. Na Zwarte Olijven en De Dochter Van De Professor (allebei Dupuis), Donjon (Uitgeverij M), De Kat van de Rabbijn (Atlas), Troll (Talent) en het onlangs verschenen Merlijn (Silvester) heeft nu ook uitgeverij TOOG een eigen Sfar – reeks in aanbieding. In het Frans verschenen daarvan al vier delen waarvan de laatste twee getekend zijn door Hervé Tanquerelle. Jawel, de tekenaar van De Alchimist, eveneens verschenen in de Collectie Blauw, met Lincoln, Kochka en nu deze Professor Bell stilaan zelf een kwaliteitslabel in opmars.

Ex – chirurg, ex – pediater en ex – legerarts Professor Bell is teratoloog, gespecialiseerd in monsters. Op een dag krijgt hij het bezoek van Pascual Pinon, directeur van een gesticht en een man met een misvorming aan het hoofd: hij heeft er namelijk twee! Het extra hoofd op zijn voorhoofd wil hij weg. Door het hoge risico weigert Bell aanvankelijk, maar Pinon is tot alles bereid om hem van mening te doen veranderen, te beginnen met de moord op Bells broer.

Sfar beweert dat Professor Bell echt heeft bestaan en dat zijn ex – leerling, Arthur Conan Doyle, ‘m als voorbeeld nam voor zijn Sherlock Holmes, met weglating van de donkere kantjes evenwel. Het zijn enkele vergeten dossiers die Sfar in deze reeks ‘openbaar’ maakt en het op een droge manier aan jou vertelt. Droog ja, want wie de typische Sfar – humor verwacht, komt hier bedrogen uit. In de plaats krijg je een festijn van freaky personages en situaties die de invloed van Tardi’s Isabelle Avondrood verraadt of zelfs, althans volgens Sfar himself, van Blake en Mortimer waar hij een grote fan van is.

Nog dit: het personage Pinon, van wie je op het schutblad een potloodtekening ziet, is gebaseerd op de in 1862 geboren Mexicaan Pascual Penon, een freak of nature… met twee hoofden. Hij werkte op een boerderij tot zijn bovenste hoofd door een verlamming werd getroffen waardoor zijn verstandelijke vermogens beschadigd raakten. Sindsdien was hij een bezienswaardigheid in het Sells Circus, een rondreizend freakcircus. We vinden dit niet uit.

___________________________

___________________________