Rani

 

Rani

Tekenaar: Vallès Francis
Scenarist: Hamme Jean van, Swysen Didier
Uitgever : Lombard

Philippe de Valcourt is een rijzende ster aan het firmament van Versailles. Na zijn recente benoeming tot militair assistent van een doorwinterde Franse officier keert Philippe huiswaarts. Daar wacht hem een onaangename ontvangst. Markies Charles de Valcourt vindt het stilaan welletjes geweest met de decadente, onverantwoorde levensstijl van zijn zoon. Charles voelt de jaren stilaan tellen en heeft besloten de inhoud van zijn testament mee te delen aan Philippe. Niemand minder dan Jolanne de Valcourt, de bastaarddochter van Charles, erft het kasteel en de bijgebouwen. Philippe blijft achter met een habbekrats. Ziedend van woede tracht Philippe de zaken naar zijn hand te zetten, het betekent meteen ook Charles’ dood. Nu blijft enkel Jolanne nog over om uit de weg te ruimen. Het lijkt allemaal van een leien dakje te lopen, maar dat is buiten de fiere Jolanne gerekend…

Bastaard luidt het begin in van een achtdelige mantel – en degenreeks rond de figuur van Jolanne. Dit eerste deel brengt meteen een sterke dosis onrechtvaardigheid. Helaas is het de harde realiteit in de toenmalige samenleving. Philippe wordt prachtig neergezet als de corrupte edelman die op lafhartige wijze zijn tegenstandster uit de weg ruimt. Jolanne op haar beurt draagt de hoofdrol in dit eerste deel met verve. Hoewel zij aanvankelijk haar lot schijnt te dragen krabbelt ze toch na elke mokerslag weer overeind en evolueert op zeer korte tijd van onschuldig, minderjarig meisje naar een rijpe vrouw die bereid is haar vel duur te verkopen. Hoewel de idee voor deze reeks van Jean Van Hamme komt, is het toch vooral de verdienste van scenarist Alcante dat de personages erg geloofwaardig neergezet worden. Het tempo ligt vrij hoog zodat de lezer al snel achterblijft met een honger naar meer.

Tekenaar Francis Vallès levert schitterend werk. Hij weet zijn dames er sexy uit te laten zien in hun achttiende – eeuwse klederdracht. Gelaatsuitdrukkingen zijn treffend en fris, enkel wat de ogen betreft is het soms wat monotoon. Maar goed, dan zijn we echt aan het muggenziften. Rani belooft een ijzersterke reeks te worden!

___________________________

___________________________

___________________________