Ravian En Laureline

Ogenblikje...

ravian

Tekenaar: Mézières Jean – Claude
Scenarist: Christin Pierre
Uitgever : Dargaud

Ravian en Laureline (originele titel: Valérian et Laureline) is een Franse stripreeks getekend door Jean-Claude Mézières met scenario’s van Pierre Christin.

Tot 2007 heette de reeks Ravian, tijd/ruimte-agent (originele titel: Valérian, agent spatio-temporel). De serie concentreert zich rond de avonturen van tijd-ruimteagent Ravian, en z’n roodharige mede-agente Laureline, op hun reizen door het universum in tijd en ruimte.

De oorspronkelijke situering van de serie is de 28ste eeuw. De mensheid heeft de middelen ontdekt om herhaaldelijk door tijd en ruimte te reizen. De hoofdstad van Aarde, Galaxity, is het middelpunt van het Aardse Galactische wereldrijk. De Aarde zelf is geworden tot een virtuele utopie waar het grootste deel van de bevolking een leven in luxe leidt in een soort droomtoestand, een virtuele realiteit die bestuurd wordt door de “Technocraten van de Eerste Cirkel”. De “tijd-ruimte dienst” beschermt de planeten van het Aardse Imperium en bewaakt ze tegen tijdparadoxen, veroorzaakt door schelmachtige tijdreizigers. Ravian en Laureline zijn twee van deze tijd-ruimte agenten in de “tijd-ruimte dienst”.

De stripreeks zelf concentreert zich rond de avonturen van tijd-ruimteagent Ravian en zijn collega Laureline op hun reizen door het universum. Ravian is een klassieke antiheld, krachtig en onverschrokken, maar met de neiging orders van hogerhand op te volgen, zelfs als dat tegen z’n gevoel indruist. Aan de andere kant, weet zijn vrouwelijke compagnon Laureline seksuele aantrekkingskracht, intelligentie en onafhankelijkheid uit te stralen, wat haar tot een van de opvallende sciencefiction-heldinnen maakt. Beïnvloed door de klassieke sciencefiction-literatuur weet deze serie een combinatie te maken tussen een ruimte-opera en tijdreizen. Christin’s scripts zijn opmerkelijk door hun humor en liberaal-politieke stellingname, terwijl Mézières’ tekenwerk uitblinkt door de uitbeelding van buitenaardse werelden en wezens, die Ravian en Laureline op hun avonturen kruisen.

___________________________

___________________________

___________________________