Rembrandt Van Rijn (Sherpa)

 

Rembrandt.Van .Rijn .Sherpa

Tekenaar: Meij Bert van der
Scenarist: Meij Bert van der
Uitgeverij: Sherpa

2006 is het Rembrandt-jaar in Nederland. Het is moeilijk om dit fenomeen te ontlopen en nu treedt het zelfs de stripwereld binnen (zie ook Suske en Wiske). Op verzoek van de gemeente Leiden en het fonds 1818 (een vereniging die projecten steunt die de gelijkwaardigheid in de maatschapij bevorderen), maakte Bert van der Meij het verhaal Het Geheime Schilderij van Rembrandt, waarin alles draait rond de diefstal van een schilderij dat op de koop toe ook nog eens oninterpreteerbaar bleek. Meer dan mysteries genoeg voor de auteur om er een spits en snel verhaal rond te maken dat bij momenten aanleunt bij de betere deurenkomedies uit de volkstheaters, vol misverstanden en dynamiek.

Oorspronkelijk werd het verhaal als softcoveralbum verdeeld onder scholieren, maar uitgeverij Sherpa besloot om ook de liefhebbers van van der Meijs werk niet in de kou te laten staan met een editie in harde kaft. Bert van der Meijs tekeningen en kleuren sluiten mooi aan bij de stijl die we vorig jaar uit het tweede deel van De Winnaar kenden. Het viel toen al op hoe toegankelijk zijn stijl geworden was. Hij verlegt zijn eigenzinnigheid blijkbaar meer naar het scenario, waar hij zich uitleeft in snelle plotwendingen en een knappe opbouw van de intrige.

Het verhaal vraagt dit keer eigenlijk slechts twee echte hoofdrolspelers, Rembrandt van Rijn en Jan Lievens. Lievens was eveneens een schilder en tijdgenoot van Rembrandt. In dit verhaal wordt hij afgebeeld als een jaloerse tweederangsschilder die op een doortrapte manier met Rembrandts pluimen gaat lopen. Uiteindelijk krijgt hij echter de verdiende terugslag. In slechts 36 pagina’s presenteert van der Meij zo toch een boeiend, maar wat licht verhaal. Het afgelopen jaar kende hij een heropgeleefde populariteit dankzij uitgaven van De Winnaar en een gebundelde editie van Moesashi. Het Geheime Schilderij van Rembrandt kon dan ook op geen beter moment verschijnen.

___________________________

___________________________