Replay

 

Replay

Tekenaar: Sala David
Scenarist: Zentner, Jorge
Uitgever : Oog & Blik

Jennifer Lopez, Christina Aguilera, Shakira… Drie latina’s die de hitparades naar hun lieflijke handjes zetten. Nu gaan we niet veralgemenen door te stellen dat de gehele muziekwereld en de smaak van het publiek in de ban is van latinopopmuziek, maar het past anders wel in een volgende, al te makkelijke vaststelling: mede door het doel van uitgeverij Prestige om vooral werk uit te geven van (pulp)auteurs van Spaanse, Italiaanse, Argentijnse of andere warmbloedige origine, valt het op dat er ook door andere uitgeverijen de laatste tijd veel van hun werk vertaald wordt. Alleen al in dit nummer besteden we bijvoorbeeld aandacht aan Sky-Doll, Blacksad, Docteur Mystère, El Niño en twee albums geschreven door Jorge Zentner, Zeven Kogels voor Oxford en deze Replay. De kwaliteit van hun werk spreekt uiteraard voor zich.

In Replay gaat het er schijnbaar ingetogen aan toe. De crimineel Don Walden speelt in een achterkamertje van een café een spelletje poker, een moment dat hij al talloze malen heeft meegemaakt. Maar deze keer laat hij om een of andere spannende reden, die we voorlopig niet mogen weten, zijn gedachten dwalen naar het jaar 1971, naar het Amerikaanse provinciestadje waar hij is opgegroeid. Zijn beste vriend was toen de bange en verlegen Chubby. Hij laat zich leiden door de ambitie van Don om de VS te doorkruisen, weg van het slaperige stadje. Een gedachtensprong later brengen de memories terug uit het Star Wars-jaar 1977 waarin het plan Chubby te laten neuken, en de onverwachte misdadige gevolgen die dat met zich meebrengen, centraal staat.

De schildertechniek van David Sala ziet er uit alsof je alles gadeslaat door een troebel aquarium dat al in geen maand is ververst of — wie weet? — heeft Sala net zo goed het vuile water gebruikt om dit eerste deel te schilderen. Je zou je misschien zelfs kunnen afvragen of de vissen in het aquarium nog wel leven. Wat ons allemaal niet weerhoudt om uit te roepen dat dit een zeer levendige strip is waar heel wat in gebeurt dat nog tot ontploffing zal komen… Wachten op deel 2 dus!

___________________________

___________________________

___________________________