Robin Hood

 

Robin Hood 1

Tekenaar: Loche John-Simon
Scenarist: Brémaud Frédéric
Uitgever : Toog

Schijn bedriegt. Neem nu de strip Zo is ’t Leven van Trillo. Een titel van een stationsroman. En het betert niet echt bij de ondertitel: Liefdesongemakken. Pure pulp. Tot je begint te lezen. Of bekijk anders de goedkope halfblootcovers van Witness 4. Een al te vaak gebruikte verkooptruck die daarom het averechtse effect heeft. Maar wat een verhaal…

Bedrieglijkheid mag ook als stickertje op Robin Hood prijken, een gloednieuwe reeks in de Collectie Blauw van uitgeverij TOOG. Want iedereen kent het verhaal wel van de held die stal van de rijken, gaf aan de armen en tussendoor de bloedmooie Marianne het hof maakte. Daarover gaat het dus niét. In dit drieluik loopt Robin Hood als een snipverkouden angsthaas constant in de schaduw van matroos Caceres, die aan tering lijdt, maar dolgraag Engeland wil veroveren.

Het plot draait echter vooral rond Merriadek, een ventje dat Vrouwe Natuur acht jaar geleden aan leermeester Boudewijn gaf om hem bij zijn volwassenheid aan de feeën te schenken. Samen met de korrigan Nognoz als gids — bij zijn eigen volk fungerend als randdebiel — gaat hij op pad naar de Raad. Je merkt het al: het Sabels en Galjoenen-achtige verhaaltje dient vooral om allerlei onzin, noem het gerust slapstick, te spuien. Wij kunnen er trouwens erg om lachen. Robin Hood is een parodie op zowat alles, misschien nog het meest op zichzelf, de auteurs stellen zelf de vraag: zal Robin Hood in het laatste deel eindelijk de held worden die hij volgens de legende hoort te zijn. We durven het te betwijfelen.

Die auteurs zijn trouwens de Italiaanse tekenaar John-Simon Loche, opgegroeid in de tekenfilmindustrie, en dat merk je. Qua stijl plaatsen we hem ergens tussen Michaud (De Laatste Fee van het Land van Arvor) en Masbou (Sabels en Galjoenen). Toch niet de minsten. Scenarist Brrémaud schreef eerder het al even eigenzinnige Kochka op zijn naam.

___________________________

___________________________

___________________________