Samber

 

samber

Tekenaar: Hislaire Bernard
Scenarist: Pennetier Yannick Le
Uitgever : Glénat

Samber is een stripreeks van de auteur Bernard Hislaire, die de reeks tekent als “Yslaire”. De reeks speelt zich af in de 19e eeuw. Hoofdtonen van de albums zijn rood en zwart, wat een verwijzing is naar de roman “le rouge et le noir” van Stendhal. Het rood verwijst tevens naar de rode ogen van één van de hoofdpersonages, Julie.

Nadat hij de reeks rond Frommeltje en Viola heeft voltooid, begint Bernard Hislaire met Balac aan een nieuwe reeks. Hij verandert van stijl en tekent voortaan ook niet meer met Hislaire maar Yslaire. Voor de omgeving inspireren ze zich op “la Bastide”, familieverblijf van de toenmalige partner van Yslaire, in de streek van Digne (Alpes de Haute – Provence). In januari 1985 wordt het eerste album “minder is meer” uitgegeven en het succes is onmiddellijk. Het album wordt overladen met prijzen en al snel uitgegeven in 7 verschillende talen. De samenwerking tussen Yslaire en Balac stopt als ze bezig zijn met het tweede album.

Het tweede album verschijnt pas in november 1990 onder de titel “Ik weet dat je terug zult komen.”. Het derde album “revolutie, revolutie” komt 3 jaar later uit. Dit album wordt later hernoemd tot “vrijheid vrijheid”. In november 1996 verschijnt het vierde album “Moeten wij dan samen sterven ?”. Op dat moment lijkt het verhaal verteld, maar in september 2003 breidt Yslaire hier nog een vervolg aan met “Vervloekt zij de vrucht van uw schoot”.

In mei 2007 verschijnt een prequel onder de algemene titel “De oorlog van de Sambers”. Deel 1 van deze nieuwe reeks heet “Hugo & Iris 1”. Verhaal en regie zijn van Yslaire. Illustraties en kleur worden verzorgd door Bastide en Mézil. Vooraan in dit boek wordt duidelijk welke ambitie Yslaire heeft om van deze reeks één groot verhaal te maken. Naast de reeds uitgegeven albums verschijnt er een aanzienlijk aantal onuitgegeven titels.

___________________________

___________________________

___________________________