Snippers

 

snippers

Tekenaar: Jongh Aimée de
Scenarist: Jongh Aimée de
Uitgever : Strip2000

Een strookjesstrip lijkt wel een typisch Nederlands verschijnsel. In vrijwel elk dagblad staan er wel één of meer en niet zelden wordt zo’n strip gezien als een Unique Selling Point van de krant. Denk maar aan Sigmund van Peter de Wit in de Volkskrant. Snippers staat in de Nederlandse (gratis) Metro en reken maar dat veel lezers speciaal naar de Metro grijpen om toch vooral Snippers te lezen. Niet vreemd want Snippers is een supergrappige strip waarin de Nederlandse tekenares en tekenfilmmaakster Aimée de Jongh ons trakteert op haar semi – autobiografische belevenissen. Huisvriend Stef fungeert daarbij vaak als aangever, maar hij is evenals Aimée zelf ook vaak slachtoffer in grappen waarin Aimée de Jongh haarscherp, in woord en beeld, onze menselijke zwakheden fileert. De kracht van de stripjes zit ‘m in de herkenbaarheid, geïnspireerd op gewone dagelijkse ervaringen of losse, maffe gedachten die we allemaal wel eens hebben. Niks en niemand wordt gespaard: internetverslaving, overdreven fascinatie voor onze smartphone, rare eetgewoonten, boeren en scheten, overmatige fantasie, sullig gedrag, te veel om op te noemen. De trein – en ov – chipgrappen noemen we wel nog even apart, omdat deze altijd zo treffend zijn in een krant die toch vooral door reizigers van het openbaar vervoer worden gelezen.

En nu is er dus de eerste bundeling van de dagstripjes. De jonge en dynamische uitgeverij Strip2000 doet ons er een groot plezier mee. Niet alleen om de geselecteerde strookjes nogmaals te lezen, maar ook omdat het talent van Aimée de Jongh in het album nog meer tot zijn recht komt. De strips zijn in het album op een wat groter formaat afgedrukt. Dat oogt en leest prettiger en alle beeldgrapjes komen veel beter uit de verf dan in de krantenpublicaties.

Wij prijzen ons gelukkig met dit jonge talent en haar productiviteit. We roepen Strip2000 op om niet te lang te wachten met een volgend album. En dat mag wat ons betreft best wat dikker. Want van deze grappige stripsnippers krijgen we niet snel genoeg.

___________________________

___________________________

___________________________