’t Is Naar De Bliksem

 

het.Is.Naar.De.Bliksem

Tekenaar: Thuin David De
Scenarist: Cauvin Raoul
Uitgever : Dupuis

We houden de tel niet bij, maar het is blijkbaar al tien jaar geleden — met De Paparazzi — dat Raoul Cauvin nog eens een nieuwe reeks lanceerde. Met ’t Is naar de Bliksem waagt Cauvin zich aan een nieuw avontuur. In deze nieuwe reeks wil een jonge boer zonder biotechnologische hulpmiddelen een fokprogramma voor koeien starten. Daarvoor heeft hij eerst een dekstier nodig. Het beest dat hij zich in de maag laat splitsen, houdt echter niet van het bevruchten van koebeesten. Na een blikseminslag, waardoor het dier kan converseren, blijkt het om een transseksuele stier te gaan die liever als een koe door het leven zou gaan.

Dit eerste deel bevat bitter weinig actie en is eerder te catalogeren als een welhaast existentiële, psychologische praatstrip hoewel de teksten heus niet lang(dradig) zijn. Dit anders dan voor Cauvin andere verhaal — hoewel hij zijn vaste vertelstructuren in stand houdt (hij melkt zichzelf wel uit) — van een volledige albumlengte wordt op eenvoudige, haast expressieloze wijze getekend door David De Thuin (De Zorilla’s onder het pseudoniem Deth) die met het kortere werk al langer de pagina’s van Spirou animeert. En ofwel houdt de copywriter van Dupuis ons voor het lapje, maar de bedoeling is om elk album door een andere tekenaar te laten tekenen. Nochtans tekent De Thuin ook voor deel 2 present.

Aanvankelijk meenden we dat dit om een zoveelste gagstrip zou gaan. De verrassing die het doorlopende verhaal bood, was dan ook groot en viel zeker mee. Hoe zal Cauvin het tweede deel aanpakken, is de resterende vraag. Hinkelt hij verder op hetzelfde elan of blijven de besognes van de “stierkoe” een one trick pony?

___________________________

___________________________