Walking Dead

 

Walking Dead

Tekenaar: Moore Tony, Rathburn Cliff
Scenarist: Kirkman Robert
Uitgever : Silvester

The Walking Dead is een strip, bedacht en geschreven door Robert Kirkman, die maandelijks wordt uitgegeven. Elke uitgave telt ongeveer 32 pagina’s en wordt vanaf nummer 7 door Charlie Adlard getekend, voorheen was dit Tony Moore. De strips worden per zes gebundeld en uitgegeven in de vorm van een trade paperback, elk met een titel van drie woorden. Op de voorkant na is de strip in zijn geheel zwart – wit.

Het verhaal speelt zich af rond politieagent Rick Grimes, die na een coma ontwaakt in een post – apocalyptische wereld waarin de doden door een onbekende aanleiding weer tot leven zijn gekomen als zombies. De zombies, het verhaallijn en de thematiek zijn verbonden aan de zombiefilm – traditie van George A. Romero.

Kirkman beschrijft in het voorwoord van de eerste trade paperback dat volgens hem zombiefilms niet over zombies gaan, maar over de menselijke interactie en het nadenken over onze samenleving.

The Walking Dead leent zicht daardoor goed als studieobject voor de academische wereld. Volgens Dan Hassler – Forest komt deze thematiek het beste naar voren wanneer Rick als een cowboy een verwoest Atlanta binnenrijdt. Naar gelijkenis van de cowboys die in het westen van Amerika beschaving en samenleving ‘kwamen brengen’. Hassler – Forest leest The Walking Dead als een terugblik naar de patriarchale samenleving. Vrouwen en kinderen zijn niet in staat om voor zich zelf te zorgen en mannen dienen hen te beschermen.

Gerry Canavan leest The Walking Dead daarnaast met een ondertoon van kolonisatie. De zombies zijn inhoudsloos en kunnen niet tot rede worden gebracht, daarom moeten zij vernietigd worden. Canavan legt een verband met het modernistisch denken over de plicht van het westen om civilisatie te brengen naar de rest van de wereld.

De strip heeft in 2010 een Eisner Award in de categorie Beste doorlopende serie gewonnen.

___________________________

___________________________

___________________________