Thomas Silane

 

Thomas Silane

Tekenaar: Lécossois Yves
Scenarist: Buendia Patrice, Chanoinat Philippe
Uitgever : Daedalus

Daedalus gaat straks een belangrijke winter tegemoet. Daarvoor brengt het enkele kanonnen in stelling waarmee ze vast doel zullen treffen. Aquablue, Legende, De Zang Van De Vampiers, dat zijn geen B-reeksjes. In afwachting staan we graag stil bij Thomas Silane, een van de nieuwe loten aan de stevige Daedalus-boom.

Sterreporter Thomas heeft net een gevaarlijke reportage achter de rug over een paramilitaire, racistische groepering met terroristische neigingen. Bezijdens een goed artikel levert het ook problemen op want andere terroristen willen nu zijn vel. Net wanneer hij een debriefing krijgt van zijn hoofdredacteur en de overijverige commissaris Merlon, komt een pakje voor hem aan. Het blijkt om een oud fototoestel te gaan, opgestuurd door een anonieme bewonderaar. Thomas komt er bij het ontwikkelen van foto’s van een vers lijk achter dat het toestel het verleden kan fotograferen. Zo legde hij de ware toedracht van de moord op de gevoelige plaat vast. Het toestel bewijst daarmee zijn nut om moeilijke zaken op te lossen, maar kan ook handig zijn om de verdwijning van zijn ouders in zijn jeugd mee op te lossen. Zijn zus heeft het daar moelijk mee. Ze wil er liever niet meer mee geconfronteerd worden. Tegelijk met deze persoonlijke zoektocht, is hij in functie van reporter een netwerk van slavinnenhandelaars op het spoor.

Thomas Silane heeft alles in zich om een opgemerkte serie te kunnen worden in de collecties Spotlight of Derde Stroming. Bij een uitgeverij als Daedalus moet het extra opboksen tussen de honderden releases per jaar. Of deze bespreking helpt om de aandacht te vestigen op dit veelbelovende trilogietje, is nog maar de vraag. We hopen van wel. Hoe dan ook zouden we niet graag hebben dat dit zomaar in de vergetelheid raakt. Daarvoor is deze thriller met mysterieuze elementen te sterk. De moderne, realistische tekenstijl is onberispelijk, al merkten we op dat er in het straatbeeld wel wat meer mensen mochten aanwezig zijn. Nu toont het nogal desolaat en kaal.

Dit album biedt een spannend verhaal. De actiescènes zijn filmisch opgezet en de verhaallijn over de slavinnenhandel wordt netjes afgewerkt. Of in deel 2 het fototoestel een nadrukkelijkere rol zal vervullen, is iets wat we heimelijk verlangen. De cliffhanger doet dit toch vermoeden. Het is een te goede vondst om onbenut te laten liggen. Langs de andere kant kunnen de scenaristen al niet van uitmelkerij beschuldigd worden. En daar valt ook wat voor te zeggen

___________________________

___________________________

___________________________