Ton en Tinneke

 

ton.en.tinneke

Tekenaar: Franquin André
Scenarist: Franquin André
Uitgever : Lombard

Ton en Tineke (of Tinneke) is een stripreeks bedacht door André Franquin. De oorspronkelijke Franse titel van de strip is Modeste et Pompon.

Ton en Tineke vormen een koppel. Ton is een relatief oude man met chagrijnige neigingen. Tineke is daarentegen een heel rustig type die altijd tussenbeide moet komen als Ton weer een ruzie maakt met ‘vriend’ Felix, al dan niet vergezeld van zijn drie vervelende neefjes. Ook met de twee buren heeft Ton het soms aan de stok. De ene buurman is bedacht door René Goscinny en de andere buurman door Greg, aan de hand van de buurman kun je zien wie het scenario van de betreffende “gag” heeft geschreven.

Ton en Tineke verschenen voor het bekende weekblad Kuifje in de jaren vijftig. Franquin had destijds een meningsverschil met uitgeverij Dupuis (van weekblad Robbedoes) en ging daarom voor de concurrentie werken, naast zijn werk voor Dupuis. Na een aantal jaar gaf Franquin er de brui aan, en ging hij weer volledig werken bij Dupuis, met wie het meningsverschil intussen was uitgepraat. Na het Franquintijdperk kwam de reeks in handen van een pak andere tekenaars, onder andere Dino Attanasio, Mitteï, en Walli.

___________________________

___________________________

___________________________