Ulysses 1781

Ogenblikje...

Ulysses.1781

Tekenaar: Hérenguel Éric
Scenarist: Dorison Xavier
Uitgeverij: Daedalus

In de oude geschiedenis krijg je regelmatig verhalen te lezen die de grenzen van de tijd serieus met de voeten treden. Als kleine ukkepuk vonden we het bijvoorbeeld fascinerend dat Mozes veertig jaar onderweg was van Egypte naar Israël. Een opzoeking op Viamichelin leert ons nu dat de reële afstand amper een kleine duizend kilometer bedraagt. Van een omweg gesproken?! Odysseus deed het later nog eens dunnetjes over door tien jaar onderweg te zijn van Troje naar Ithaka, iets waar het gemiddelde cruiseschip anno 2017 een goeie week over doet. Natuurlijk was die geleende tijd nodig om het religieuze en avontuurlijke karakter van die mythes de nodige voedingsbodem te kunnen bieden.

Xavier Dorison ‘anachroniseert’ Homeros’ Odysseus (aka Ulysses) naar het Amerika van de achttiende eeuw: kapitein Ulysses McHendricks komt als overwinnaar uit de Onafhankelijkheidsoorlog en probeert op het gemakje terug huiswaarts te keren, maar dat blijkt geen sinecure te zijn. Dorison lardeert zo de klassieke Odysseus-mythe met een vleugje steampunk, een schep mysterie en een dosis geschiedenis: een combinatie die al ad nauseam herhaald is, maar hier wonderwel blijkt te werken.

Ook tekenaar Éric Hérenguel kwijt zich uitstekend van zijn taak en zet een mooie setting en overtuigende karakters neer. Voorlopig beperkt deze Ulysses 1781 zich tot de twee delen van deze Cycloop-cyclus en momenteel is het nog onduidelijk of de Franse uitgeverij Delcourt ook de andere zijstapjes van Odysseus zal laten verstrippen. Onze archetypische held heeft in elk geval nog heel wat andere pittige avonturen in petto: hopelijk heeft scenarist Dorison dan ook nog wat tijd over naast zijn goedlopende projecten Thorgal en Undertaker.

___________________________

___________________________

___________________________