Vampirissimo

 

Vampirissimo

Tekenaar:
Scenarist:
Uitgever : De Schorpioen

De naam “Fumetti neri” komt van “cronaca nera”, de Italiaanse naam voor misdaadnieuws. Onder de inspiratiebronnen van het genre bevonden zich gotische literatuur, de Fransen feuilleton en Italiaanse horrorfilm. In een lokale markt die gedomineerd wordt door strips gewijd aan een jong publiek, is het onmiddellijke commerciële succes van Diabolik onthulde een niche van volwassen lezers die geïnteresseerd waren in volwassen en soms uitbuitende thema’s die worden gekenmerkt door geweld en seksuele verwijzingen.

De helden van fumetti neri waren meer anti held of schurk dan traditionele helden, en Diabolik zelf was heel losjes gebaseerd op de Fransen Fantômas karakter. De daaropvolgende hoofdpersonages in deze strips waren allemaal geïnspireerd door Diabolik en hadden vaak een K in hun namen. Ze inbegrepen Kriminal (een meer gewelddadige versie van Diabolik door Magnus en Max Bunker), Satanik (een vrouwelijke versie van Diabolik door dezelfde auteurs maar met bovennatuurlijke en gruwelijke elementen) en Sadik.

Het grote succes van dit genre leidde in 1965 tot publieke campagnes tegen hen, en zelfs tot processen en gerechtelijke inbeslagnemingen. Als gevolg hiervan verminderden sommige strips vanaf 1966 opmerkelijk geweld en erotische situaties, en probeerden ze zich open te stellen voor een jonger en breder publiek, terwijl andere, de zogenaamde “vietati ai minori” (“verboden voor minderjarigen”) hun status uitbuitten, het niveau van seks verhogen en soms openlijk pornografisch worden. Voorbeelden van deze meer expliciete strips zijn Vampirissimo, Jacula, Hessa, Terreur, Messalina, Maghella, Oltretomba, Lucifera, Biancaneve, Vartan, Sukia, Jolanda de Almaviva, Yra, en Frankenstein.

In Frankrijk, werden deze strips gepubliceerd in verteringsgrootte edities van onder meer Elvifrance​. In Nederland werden grote hoeveelheden van de erotische strips in de jaren 70 en 80 uitgegeven door Schorpioen, Nooitgedacht en Vrijbuiter.

___________________________

___________________________