Van Nature Uit

 

van.nature.uit

Tekenaar: Chauzy Jean – Christophe
Scenarist: Chappuis Philippe, Lindingre Yan
Uitgever : Glad IJs

Bij Bézians Het Volle Leven hadden we het nog over grappige ontmoetingen tussen tekenaars en verzamelaars op stripfestivals. In het losjes getekende en kleurrijk ingekleurde Van Nature Uit gniffelden we bij een wel erg expliciete wens van een stripkoper. Chauzy moet voor een bonkige bruut een flikker, “zo’n vette nicht in een leren pak met kettingen”, tekenen. Het is als grap bedoeld voor een maat van hem, maar die kan daar helemaal niet mee lachen. We hopen dat het niet op ware gebeurtenissen is gebaseerd, maar het is wel een sterk verhaal.

In deze bundel kortverhalen zijn trouwens alle als schijnbaar uit het gênante leven geplukte anekdotes de moeite van het lezen waard. Wat te doen met ontstoken teelballen, wat te doen in rotcommerciële zwemparadijzen, wat te doen met een vrouwelijke fan die tot alles is bereid voor een tekeningetje, wat te doen bij het laten toebrengen van een uit de kluiten gewassen spuitje, wat te doen met je verouderde smaak voor muziek, wat te doen op een betoging voor de deur en wat te doen met een vervelende kennis die je liever mijdt?

Chauzy en zijn hulpscenaristen Lindingre (van Tine bij de Walen) en Zep (Titeuf) nemen geen antistellingen in, net zo min als ze een dieperliggende boodschap hebben te verkondigen of kritiek willen leveren op maatschappelijke situaties. Het zijn telkens prettig gestoorde, openhartige verhaaltjes, met een komisch verloop en een prima pointe als kers op de taart. Het plezier om Van Nature Uit te maken, spat ervan af. Van die ongecompliceerdheid houden wij dus wel.

___________________________

___________________________

___________________________