Van Nul Tot Nu

Ogenblikje...

Van Nul Tot Nu

Tekenaar: Loerakker Co
Scenarist: Roep Thom
Uitgever : Oberon, Big Balloon

Van Nul Tot Nu is een Nederlandse reeks stripverhalen over de geschiedenis van Nederland, geschreven door Thom Roep en getekend door Co Loerakker.

De reeks debuteerde in 1982 in het weekblad Donald Duck en werd later in vier delen gepubliceerd door Oberon b.v. en later als herdruk bij uitgeverij Big Balloon. De makers lieten zich inspireren door het stripalbum, “Wij Belgen”, dat over de Belgische geschiedenis ging, maar omdat ze dit een nogal “statische versie met veel blokken tekst” vonden, probeerden ze van “Van Nul Tot Nu” een iets levendigere en humoristischere strip te maken.

Een aantal jaren na het verschijnen van dit kwartet is er een enigszins afwijkend vijfde deel uitgekomen over de geschiedenis van het dagelijks leven, dat voorgepubliceerd werd in Sjors en Sjimmie Stripblad en dat vervolgens als eerste druk bij Big Balloon verscheen. In het jaar 1990 verscheen er in de Donald Duck nog een reeks middenplaten die als kalender werden gepubliceerd.

De eerste vier delen van de stripreeks zijn opgesteld als een lang, chronologisch verhaal, verteld door een oude man, genaamd Methusalem de Tijdt. Zijn toehoorder is Ankie Verhagen, een jonge remigrante uit Australië die, omdat ze zo lang in het buitenland doorgebracht heeft, de Nederlandse geschiedenislessen niet goed kan volgen. De scènes tussen hen beiden zijn realistisch getekend. De historische gebeurtenissen zelf zijn in een lossere, meer komische stijl getekend. De Tijdt laat tijdens zijn verhaal soms via vage opmerkingen weten dat hij persoonlijk bij alle gebeurtenissen aanwezig was. In het tweede deel bezoeken De Tijdt en Verhagen ook het Rijksmuseum als hij in zijn verhaal aanbeland is in die periode. Daar bezichtigen ze onder meer “Het Melkmeisje” van Johannes Vermeer en “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn. In het vierde deel bezoeken ze het Anne Frank Huis.

Deel 4 werd in 2004 uitgebreid met 9 bladzijden, waarbij onder meer het migratieprobleem, de Val van het IJzeren Gordijn en het einde van de Koude Oorlog, de eerste Golfoorlog en de Oorlog in ex – Joegoslavië worden aangesneden. De tekenstijl is op deze pagina’s opvallend losser in vergelijking met de rest van het album.

Deel 5 bevat een zestal afzonderlijke onderwerpen over het dagelijks leven betreffende de vaderlandse geschiedenis. In dit album doen Methusalem de Tijdt en Ankie Verhagen niet mee.

___________________________

___________________________

___________________________