Waarom spoelen blauwe walvissen op onze stranden aan?

 

Waarom.spoelen.blauwe.walvissen.op.onze.stranden.aan

Tekenaar: Moynot Emmanuel
Scenarist: Moynot Emmanuel
Uitgever: Dupuis

Met zo’n hoogdravende knoert van een titel, schoot onze argwaan meteen wakker van bij het bekijken van de kaft van deze nieuwe Vrije Vlucht. Halve missers als Moynots Nestor Burma-bewerking De Nacht van Saint-Germain-des-Prés en Anatomie van de Wanorde verhoogden het vertrouwen in Moynots capaciteiten ook allerminst. Toch heeft hij het klaargespeeld om alle voorbehoud weg te spoelen met deze boeiende inkijk in het literaire milieu. Simon Breuil is een jonge Franse schrijver die net een goed verkopend boek heeft gepubliceerd. Zijn ontmoeting met de gevestigde Amerikaanse auteur James Whales brengt hem helemaal in vervoering en verwarring. Whales kan niets mis doen in de ogen van Simon. Beide heren zien zichzelf als het centrum van het kunstenaarsschap en reageren hun frustraties dan ook telkens af op hun omgeving. Ook hun productiviteit lijkt meer en meer te lijden onder hun wederzijdse fascinatie.

Emmanuel Moynot slaagt er in om in dit album de Franse literaire wereld overtuigend neer te zetten. Zijn tekenwerk blijft overal beheerst en ook zijn kleurenpalet houdt Moynot goed in de hand. De invloed van Jacques Tardi blijft herkenbaar, maar het geforceerde imitatiewerk heeft nu plaats gemaakt voor een subtiele hommage, aangevuld met eigen karakteristieken. Het verhaal blijft echter op een typisch Franse manier voortkabbelen zonder een duidelijk doel. Zo lijkt het al snel wat vrijblijvend.

Waarom Spoelen Blauwe Walvissen op onze Stranden aan? is zeker en vast een geslaagde Vrije Vlucht. Deze collectie heeft intussen een dermate hoge reputatie opgebouwd, dat elk nieuw album extra kritisch bekeken wordt. De titel van dit album kan zeker gelden als de langste tekortkoming in de stripgeschiedenis. Met sterk tekenwerk en een goed verteld verhaal verdient ‘Walvissen’ zeker en vast zijn plaatsje in de collectie. Ondertussen heeft Moynot al een tweede bewerking van Nestor Burma afgewerkt (De Zon Komt op achter het Louvre). Hopelijk kan hij die albums blijven combineren met meer persoonlijk werk.

___________________________

___________________________