Warship Jolly Roger

 

Warship.Jolly .Roger

Tekenaar: Montlló Miki
Scenarist: Runberg Sylvain
Uitgeverij: Dark Dragon Books

Kolonel Jon Tiberius Munro is erin geluisd. Als bevelhebber van de sterrenkruiser Walkure werd hij tegen zijn wil gedwongen om duizenden mensen over de kling te jagen, tot meerdere eer en glorie van de president en de geconfedereerde planeten. De revolutie is bloedig de kop ingedrukt. Maar wanneer de publieke opinie zich tegen deze gruweldaden keert, keert de president zijn kar en wordt Munro veroordeeld tot honderdzeventig jaar gevangenisstraf. Het toeval wil dat er net in de gevangenis waar hij zit te wachten op de dood een opstand uitbreekt en hij samen met drie andere gevangenen kan ontsnappen. Nikolai Kowalski, een Han Solo-achtige oplichter en smokkelaar, Alisa Rinaldi, een ruimtetechnicus en rebel die tegen de troepen van Munro streed en last but not least, 13, een, je raadt het nooit, dertienjarige jongen die over telepathische krachten blijkt te beschikken, vervolledigen het kwartet ruimtetuig. Samen moeten ze het opnemen tegen de volledige geconfedereerde troepen onder leiding van een ijdele, dictatoriale en aan plastische chirurgie verslaafde president (elke gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval, nvdr). Ze moeten triomferen of ten onder gaan.

Tot zover geen scenario dat ons geheel vreemd overkomt. We herkennen er talloze elementen uit andere verhalen in, maar dat geeft niet. Een goed verteld verhaal is een goed verteld verhaal, of het nu elementen uit eerder vertelde verhalen bevat of niet.

De grote ster van dit album is de wel aparte grafische aanpak. Een flinke brok Disney (vooral de sciencefictionadaptatie van Schatteneiland: Treasure Planet) zorgt voor het hoofdbestanddeel, maar heeft genoeg eigen ‘smoel’ om fascinerend te blijven. Wat gelukkig achterwege blijft is de suiker en siroop van Disney, dit is visueel veel spannender en uitdagender.

Kortom: het avontuur van Star Wars, de flair van Disney en het grafische aspect van de betere strip zorgt hier voor een wervelende combinatie. We kijken al uit naar de volgende delen.

___________________________

___________________________

___________________________