Wauw

 

Wauw

Tekenaar: Krings Jean-Marc
Scenarist: Drousie Benoît
Uitgeverij: Strip2000

1992: Schandaalfilm Basic Instinct is een groot succes en de prent beheerst wekenlang de box office. 2015: Het zal waarschijnlijk wel aan onze leeftijd beginnen liggen, maar eigenlijk zijn we na al die jaren meer onder de indruk van de achtervolging in de film dan van de iconische ondervragingsscène. Michael Douglas deed een verwoede poging om met zijn aftandse Dodge Diplomat de Lotus Esprit van Sharon Stone bij te houden op een bochtige bergweg. Paul Verhoeven bracht dat zo enerverend in beeld dat ons ontbijt nog steeds de neiging heeft om een opwaartse beweging in te zetten, alleen al bij de herinnering aan die anderhalve minuut actiefilm.

Jean-Marc Krings en Zidrou slagen erin om in dit album eenzelfde hectische sfeer op te roepen en dat lijkt ons geen sinecure in een tweedimensionaal medium. Als de liftende gamedesigner Fabrice opgepikt wordt door de ravissante Ella — Wauw! voor de vrienden — weet hij nog niet wat hem te wachten staat. De vrouw heeft ooit van een waarzegster te horen gekregen dat ze al op haar dertigste het loodje zou leggen en heeft zich voorgenomen om tot dan full speed door het leven te gaan. In een prachtige Ford Cobra racet ze door de pagina’s, achtervolgd door haar zoveelste ex-man/huurmoordenaar in een rode (wat dacht je!) Ferrari.

Door al die auto’s verwacht je misschien een raceverhaal à la Michel Vaillant, maar niets is minder waar! Dit is een superieur komisch avonturenpulpverhaal dat ons zelfs een beetje aan Sammy (Berck en Jean-Pol + Raoul Cauvin) of De Brokkenmakers (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) deed denken, waar je een gelijkaardige mix van actie en humor voor de kiezen krijgt.

Voor je dit album guilty pleasure-gewijs begint te lezen, dien je je goed voor te bereiden: pleur die cd van ZZ Top in de cd-speler, trakteer jezelf op een Bacardi-cola en haal je Hawaïhemdje nog eens boven dat je partner onderaan de stapel heeft verstopt. Als je dan toch goed fout door de bocht moet gaan, doe je het best volgens de regels van de kunst!

___________________________

___________________________