We Gaan U Eens Lekker Doodmaken

 

We.Gaan .U.Eens .Lekker.Doodmaken

Tekenaar: Wit Peter de
Scenarist: Wit Peter de
Uitgeverij: De Harmonie

Met de titel van zijn nieuwste boekje We Gaan U Eens Lekker Doodmaken jaagt Peter de Wit, zo denken wij, menig boekverkoper de stuipen op het lijf. Dat was tenminste onze ervaring bij het kopen van ons exemplaar. De nietsvermoedende stripverkoper werd bleek om de neus bij de vraag naar deze titel, omdat hij dacht dat we het op zijn leven gemunt hadden. Niets is minder waar want wij zijn gek van de beste man.

Maar waarom dan die toch enigszins lugubere titel voor dit toch lollige boekje? Dat komt omdat het een selectie van gagstrips en cartoons bevat die Peter de Wit in de afgelopen vijftien jaar voor het tijdschrift Relevant van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft gemaakt. En dat die vereniging geen saaie club is bewijzen zij met dit boekje. Het staat vol met grappen die verwijzen naar de wens en het voornemen tot zelfdoding zoals alleen Peter de Wit die kan bedenken. We kennen hem natuurlijk vooral van zijn creatie Sigmund die als altijd hulpvaardige psychiater uiteraard ook een optreden heeft in dit boekje. En naast Sigmund passeren allerlei andere hulpverleners de revue die patiënten adviseren of een handje willen helpen bij zelfdoding, maar ook niet en andersom komt ook voor. Kortom genoeg te beleven.

De kracht van Peter de Wit is dat hij een zwaar thema als euthanasie zo lichtvoetig kan neerzetten en relativeren. Dat de NVVE hem al zoveel jaar een platform geeft, getuigt dat ze niet vies is van een gezonde dosis zelfspot en bovendien dat ze een goede stripsmaak heeft. Met deze bundel kan nu dus iedereen van de strips en cartoons genieten die Peter de Wit rond dit onderwerp maakte. En wij hopen nog lang en gelukkig.

___________________________

___________________________