Yakari

 

yakari

Tekenaar: Ribeaupierre Claude De
Scenarist: Jobin André
Uitgever : Casterman

Yakari is een Zwitserse stripreeks, bedacht door het duo Job en Derib.

De strip is wereldwijd in 17 talen vertaald, waaronder het Nederlands, Duits, de Noord – Germaanse talen, Fins, Bretons, Indonesisch, Pools, Chinees, Arabisch, Engels en Inuktitut. Er is ook een animatieserie gebaseerd op de strip gemaakt.

De serie gaat over een jonge sioux – indiaan genaamd Yakari, die de gave heeft om met dieren te praten. Samen met zijn trouwe mustang Kleine Bliksem dwaalt hij op de prairie van Noord – Amerika rond. Hij wordt tevens bijgestaan door de Grote Adelaar, zijn totemdier.

De serie speelt zich af op de prairies van Noord – Amerika. De Indianen maken gebruik van paarden, dat betekent dat de serie zich in elk geval na de komst van de Spaanse kolonisten moet afspelen. In de strips worden echter nooit Europeanen gezien, en er wordt ook nooit gesproken over blanke mensen. In een van de strips vertelt een indiaan aan Yakari dat niemand weet hoe de paarden naar hun land gekomen zijn, maar dat vaststaat dat ze er niet altijd zijn geweest. Aangenomen wordt dat de strip zich afspeelt na de 15e eeuw, maar voor de massale kolonisatie van het westen in de 18e en 19e eeuw.

___________________________

___________________________

___________________________