Yoko Tsuno

Ogenblikje...

yoko.tsuno

Tekenaar: Leloup Roger
Scenarist: Leloup Roger
Uitgever : Dupuis

Yoko Tsuno is de naam van de hoofdpersoon uit het gelijknamige strip, getekend door Roger Leloup.

In 1969 startte Leloup met een eerste aanzet van het eerste verhaal, Trio in het onbekende, dat werd gepubliceerd in het stripweekblad Robbedoes. Het scenario werd aanvankelijk bedacht voor een verhaal uit de reeks Jakke en Sylvester, een reeks van Peyo die Leloup zou overnemen. Hierdoor is Yoko Tsuno in dit verhaal slechts een nevenpersonage.

De reeks Yoko Tsuno gaat over de belevenissen van een Japanse vrouw die zich moeiteloos beweegt tussen meerdere culturen; de West – Europese, de Japanse en zelfs een buitenaardse (Vinea). De heldin van de serie is moedig, intelligent en doortastend. Ze kan een vliegtuig besturen en spreekt verschillende talen zoals Nederlands, Japans, Duits en Chinees. Ze is boeddhiste, beoefent aikido en kendo en is een geoefend boogschutter.

Yoko beleeft als elektrotechnisch ingenieur zowel aardse als buitenaardse avonturen, waarbij ze al in haar eerste avontuur contact maakt met de buitenaardse Vineanen. In het eerste album ontmoet Yoko haar toekomstige kameraden: Paul Pola en Ben Beeld, die bij de televisie werken. In het volgende album leren zij tijdens een toeristische boottocht op de Rijn een Duitse organiste kennen, Ingrid Hallberg. Ingrid wordt een vriendin van Yoko en zal ook in enkele latere albums verschijnen. Zij vertegenwoordigt de Duitse romantiek (kastelen, Rothenburg an der Tauber).

Yoko’s avonturen bevatten vele elementen: het oplossen van misdaden, vriendschap, liefde, adoptie en moderne techniek met sciencefiction – elementen zoals robots, vreemde hemellichamen, ruimte – en tijdreizen. Soms spelen eigenaardige dieren zoals een vleermuis een belangrijke rol in het avontuur.

In het negende album, De dochter van de wind, leren we iets over Yoko’s jeugdjaren. In november 2010 is het het 25e verhaal verschenen, De dienares van Lucifer (La Servante de Lucifer). Over album 26 is nog maar heel weinig bekend, behalve dat het verder zal gaan op het vorige verhaal.

___________________________

___________________________

___________________________