Zora

Ogenblikje...

Zora

Tekenaar:
Scenarist:
Uitgever : De Schorpioen

Zora (Italiaans: Zora la Vampira) is een Italiaans stripboek erotisch personage uit de jaren 70. Zora la Vampira (“Zora de vampieres”) is een van de vele van dergelijke karakters uit het Italiaans fumetti traditie. Andere figuren uit dezelfde tijd, en met vergelijkbare gewelddadige of erotische preoccupaties, zijn onder meer Maghella, Lucifera, Biancaneve, Vartan, Jacula, Sukia, Jolanda de Almaviva, en Yra.

Het eerste stripboek verscheen in 1972. Zora la vampira werd gepubliceerd van 1972 tot 1985 en bevatte een blonde vrouwelijke hoofdrolspeler die op sommige covers lijkt op een Franse actrice Catherine Deneuve. ​De serie is uitgegeven door Edifumetto​. De cartoonisten waren Renzo Barbieri en Giuseppe Pederiali als schrijvers en Birago Balzano als kunstenaar. Emanuele Taglietti en Alessandro Biffignandi schilderde het merendeel van de covers voor de serie.

Samen met de originele serie, verhalen van Zora werden ook gepubliceerd in de stripbladen Orror, Ik Notturni en Fasma. De serie werd ook met enig succes gepubliceerd in Frankrijk, waar zelfs na het sluiten van de serie in Italië nieuwe verhalen werden geproduceerd.Een nieuwe miniserie van 13 afleveringen van Zora, omgedoopt tot “Lady Vampyre”, werd in 2001 gepubliceerd; cartoonisten waren Paolo Puccini en Daniele Statella.

De echte naam van het personage is Zora Pabst, een 19e-eeuwse aristocraat die bezeten is door de geest van Dracula​Ze reist de wereld rond en zelfs de ruimte in, om haar seksuele verlangens en lust naar bloed te bevredigen. Haar avonturen zijn een mengeling van horror, erotiek en pornografie.

Een film geïnspireerd door het personage, ook wel genoemd Zora la Vampira, werd uitgebracht in 2000, geregisseerd door de Manetti Brothers.

___________________________

___________________________

___________________________