3 Maagden

 

3maagden

Tekenaar: Boccar, Jean – Louis
Scenarist: Herman Paul, Hislaire Bernard (Yslaire Sylaire)
Uitgever : Glénat

Uitgever van Glénat Paul Herman is de man achter de Carré – boeken, die met name in Frankrijk in een korte tijdsspanne een geloofwaardige status meekregen.
Nog voor Talent die reeks bij ons introduceerde onder de Carré – noemer (waarvoor Paul Herman overigens netjes het voorwoord mocht schrijven), bracht Glénat al de bevreemdende reeks ‘Immondys’ op de markt.

Hun tweede op vierkant uitgebrachte reeks luistert naar de naam ‘3 Maagden’ en is sciencefiction die het niet zozeer van de actie en de sensatie moet hebben, als wel van de psychologische oorlogsvoering tussen drie jonge vrouwen. Maagden, zoals de titel al doet vermoeden.

Zij ontwaken op 21 april in het jaar 2069 uit hun kunstmatige slaap in het ruimteschip Oedipus, merken dat de twee enige mannen door een computerfout omkwamen en zijn vanaf dan aangewezen op zichzelf en de grillen van de (falende) computer. Een Griekse tragedie, waarin racisme, vriendschap, liefde en angst het voortouw nemen, openbaart zich. Wanneer een van de drie zwanger blijkt, raken de gemoederen overhit en vraagt elkeen zich af wie er nog te vertrouwen valt…

Herman werpt terecht op dat de negende kunst voor vernieuwing openstaat, maar dat achter de heldendaden van de papieren karakters emoties, drama en persoonlijke conflicten (moeten) schuilgaan. In die zin heeft de scenarist zijn huiswerk gemaakt. Dat vrouwen onder elkaar, en zeker als het op overleven neerkomt, geen doetjes zijn, mochten we al ondervinden in de recentste reeks van Expeditie Robinson. Diezelfde oerinstincten en daaruit voortvloeiende hatelijke sfeer komen ook hier tot uiting. Wat de motieven van de drie – een blanke, Aziatische en zwarte – zijn om elkaar zo aan te vallen, te verdenken of te misbruiken, laat Bernard Hislaire in het ongewisse. Mogelijk ontrafelt hij die denkpatronen en verdedigingsmechanismen in een volgend deel.

Het uitgangspunt van dit boek mag dan spectaculair en de tekentechniek indrukwekkend en vernieuwend zijn, dat betekent niet dat beide auteurs je feilloos door het verhaal begeleiden. Net vanwege het gebrek aan motieven, meteen het uitgangspunt, verzwakt het verhaal en moet je als lezer je aandacht bij de materie houden. Niettemin levert deze auteurstandem hiermee een indrukwekkend album af, met dank aan de technologie.

___________________________

___________________________

___________________________