Alexander De Grote

 

Alexander De Grote

Tekenaar: Proost Bart
Scenarist: Proost Bart
Uitgever: Find It Media

Alexander de Grote is zo een van die historische figuren die tot de verbeelding blijft spreken: een hitsige bok, wereld aan zijn voeten én jong gestorven. Eat your heart out, Jim Morrison! Bart Proost koos er echter voor om de Macedonische vorst af te beelden als een klein gefrustreerd ventje en dat is natuurlijk de enige juiste insteek voor een komische strip. Na passages in diverse tijdschriften leidde dit tot een eerste album in 2011, uitgegeven door Brabant Strip.

Voor deel 2 werd de hulp ingeroepen van Bart Cassauwers (Barcas) die eerder al het humorpad bewandelde met zijn komische theatervoorstellingen en al publiceerde in P@per en op Pulp de Luxe. De auteurs verlieten het concept van de gagstrip en kozen voor een langer avonturenverhaal. Na heel wat zoeken vonden ze onderdak bij de jonge stripuitgeverij Strips2Go! die eventjes een heuse stripkrant uitbracht. Naast een heruitgave van deel 1 bracht Strips2Go! ook deel 2, De Sandalen van Hermes, op de markt. Beide albums werden voorgesteld op Strip Turnhout in december 2013. Daarna volgde er een serieus voorjaarsoffensief van de auteurs en teisterden ze de stripbeurzen en stripspeciaalzaken van de Lage Landen om hun albums te slijten. Je kon niet anders dan onder de indruk zijn van hun mooie promostand en hun vintage Griekse kostuums. Daarnaast promootten ze de strip ook met een eigen tentoonstelling en een goed gestoffeerd educatief dossier. Jammer genoeg raakten de albums moeilijk tot in de detailhandel aangezien er geen distributeur gevonden werd. Op voorspraak van Ad Hendrickx van de Turnhoutse stripwinkel Tistjen Dop toonde Johan Gerlings van distributeur Stribbel Strips zich bereid om de albums te verdelen, zodat het grote publiek eindelijk kan genieten van deze leuke semihistorische familiestrip met een humoristische twist.

En is na al dat wachten het sop de kool nog waard? Wij vinden van wel. In deel 1 verzamelt Proost heel wat fijne wist-je-datjes rond onze favoriete veldheer en vergroot hij de kleine kantjes van Alexander op een haast intergalactische manier uit, zodat er elke keer wel wat te lachen valt. In deel 2 vertellen de auteurs een langer verhaal en is er ook meer ruimte voor nevenpersonages als Hephaestion en Aristoteles. We hadden soms wat problemen met het vertelritme, maar als Cassauwers het tempo in een eventueel vervolg nog wat weet op te drijven, zijn we zeker verkocht. We weten dat de man spitant en vindingrijk genoeg is om een perfect gedoseerd grappig scenario uit zijn mouw te schudden. De doelgroep van jonge tieners lustte er in elk geval wel pap van, getuige de enthousiaste reacties na de Alexander-lessenreeks op onze school.

De Griekse mythologie is tot nog toe nog redelijk onderbelicht gebleven in het stripwereldje en biedt dus voldoende stof om Alexander de Grote te laten uitgroeien tot een vaste waarde binnen de Vlaamse familiestrip. Een aflossing van de wacht dringt zich al een hele tijd op en misschien zijn het wel de beide Barten die eindelijk voor die (vergeef ons het anachronisme) veni-vidi-vici-Erlebnis kunnen zorgen!

___________________________

___________________________

___________________________