Antarctica

 

Antarctica

Tekenaar: Köllé Bernard
Scenarist: Bartoll Jean-Claude
Uitgever: Ballon Media

Ernest Shackleton, Roald Amundsen, Robert Falcon Scott,… Onverschrokken avonturiers waren het die begin twintigste eeuw naar Antarctica trokken. Het continent was in deze moderne tijden nog steeds grotendeels terra incognita, en daaraan moest iets gedaan worden. Spannende verhalen leverden deze expedities op, ideaal om er een strip over te maken als je het ons vraagt. Na Endurance van Marc-Antoine Boidin en Pascal Bertho enkele jaren geleden, is het nu eindelijk de beurt aan dat andere legendarische avontuur: de race naar de geografische Zuidpool tussen de Noor Roald Amundsen en de Brit Robert Falcon Scott.

Wie in dit eerste deel van het drieluik Antarctica majestueuze ijsbergen, oneindige sneeuwvlakten en waggelende pinguïns verwacht, zal wellicht de titel van dit album op zijn manier interpreteren. Want in Bedrog neemt scenarist Jean-Claude Bartoll de tijd om zijn personages voor te stellen en krijgen we nog niets van het Zuidpoolcontinent te zien. Scheepsofficier Knut Larsson komt in de problemen wanneer hij onterecht van moord wordt beschuldigd. Hij ontvlucht noodgedwongen Frankrijk en zijn liefje Maureen. Dankzij de hulp van Adrien de Gerlache monstert hij aan op de Fram, het schip van Roald Amundsen. Maureen wil hem achterna en neemt contact op met haar neef, niemand minder dan Lawrence Oates, die op het punt staat mee te varen met de Terra Nova van Robert Falcon Scott…

Jean-Claude Bartoll deed duidelijk veel research, dat is te merken aan de details. Het resultaat is een historisch correct verhaal, met uitzondering van de fictieve personages Knut Larsson en Maureen. Zij moeten voor de romantisch noot zorgen, een extra dimensie aan de op zich al boeiende geschiedenis die ons nog te wachten staat.

Bernard Köllé, in ons taalgebied enkel bekend van de reeks Diamanten, ook op scenario van Jean-Claude Bartoll, hanteert een wat statische realistische tekenstijl. In dit eerste deel stoort dit geenszins, al hopen we dat hij in de volgende delen de strijd van de poolreizigers tegen de extreme Antarctische elementen met wat meer schwung in beeld kan brengen.

Bedrog is een typisch inleidend deel waarin Bartoll nogal wat moet uitleggen, met een beetje te veel voetnoten als gevolg. Een minder rechtlijnige verhaalopbouw had er ook voor kunnen zorgen dat we al een beetje Antarctica konden opsnuiven. Maar kijk, twee schepen varen nu zuidwaarts, het avontuur tegemoet. De volgende delen zijn hopelijk ijzingwekkend spannend.

___________________________

___________________________

___________________________