Diamanten

 

diamanten

Tekenaar: Köllé Bernard
Scenarist: Bartoll Agnès, Bartoll Jean-Claude
Uitgever : Glénat

Charles Jr. Van Berg staat aan het hoofd van World Diamond Co., de grootste en machtigste diamantengroep op deze aardkloot. Wanneer hij op een dag zijn laatste nieuwe aanwinst (een vulkaan vol diamanten) in noordwest-Canada gaat inspecteren, ontsnapt hij op het nippertje aan een ongeluk. Hij ontmoet er ook de vertegenwoordiger van zijn zakenpartner, een onguur Russisch type dat het niet kan laten meteen dreigementen te uiten. De geharde Charles laat zich door een stroman echter niet van de wijs brengen, maar heeft het daar wel gezien in Canada. Hop in de vlieger. De piloten lijken evenwel ook al niet koosjer. Een brandstoflek, een navigatiefout en voor hij het goed en wel beseft landt het toestel op Amerikaanse bodem waar zijn vader ooit voor collaboratie met de Duitsers werd veroordeeld. Slechter kon niet, want het lijkt erop dat Charles Junior de zonden van zijn vader zal moeten dragen. De FBI maakt er werk van: een verrassende getuige komt op de proppen. In flashbacks krijgen we vervolgens de familiehistorie voorgeschoteld.

Heden, enkele jaren eerder, 1937, 1939, 1943,… Op korte tijd wordt de lezer doorheen de familiale geschiedenis van Charles Van Berg en zijn zoon geleid. Eerlijkheidshalve moeten we daarbij toegeven dat we de draad even kwijt waren. Het ontbreekt aan een deftige inleiding en enkel de familiestamboom binnenin de kaft van het album biedt enig houvast. De aandachtige doorzetters zullen aan het einde van de strip toch enkele belangrijke punten genoteerd moeten hebben.

Scenarist Jean-Claude Bartoll kennen we van onder meer Insiders. Zijn beroepsachtergrond als geopolitiek journalist maakt hem de geknipte persoon voor dit thema. De diamantenpolitiek is de laatste tijd weer volop in het nieuws, met de recente film Blood Diamond (een aanrader trouwens) op kop. Bartoll mengt het thema met een familiesaga en spreidt het uit binnen een luttele eeuw. Geen chronologische opvolging waarbij we generatie op generatie volgen, nee! Net daar gaat hij volgens ons de mist in. De start in het heden zou nog conventioneel genoemd kunnen worden, maar het verspringen van jaartallen en setting om de vier bladzijden doet dit eerste deel de das om. Een gemiste kans kan je wel stellen, want de nevenplots en de familiehistorie op zich blijken boeiend genoeg te zijn om er een thrillride van te maken. Het tekenwerk van Bernard Köllé lijkt een beetje de light versie van Largo Winch. Af en toe wat houterig maar zeker niet slecht, misschien wel de redding van het album. De inkleuring is flets en bij momenten ongeïnspireerd.

Omwille van de interessante nevenplots en de intrigerende thematiek (jawel!) willen we deel 2 nog wel een kans geven, al zal Bartoll dan wel even zijn verhaal beter moeten ordenen. Misschien de man toch even De Meesters van de Gerst aanraden, de reeks die als voorbeeld moest dienen voor een sage over diamanten in plaats van over bier. Speaking of which, mogen we de fans van meeslepende familiesaga’s hier nog even onder zachte dwang Flor De Luna aanraden. Zelfde genre, vijf keer beter!

___________________________

___________________________

___________________________