Apache Junction

 

Apache.Junction

Tekenaar: Nuyten Peter
Scenarist: Nuyten Peter
Uitgever: Splitter

Roy Clinton, koerier van het Amerikaanse leger, is gehaast op weg naar Fort Bowie. De regio is in groot gevaar, want Apache-opperhoofd Zwarte Wolf verzamelt zijn strijdkrachten om eens te meer de langmessen (de Amerikaanse cavalerie) aan te vallen. Onderweg doet Roy een lugubere ontdekking. Een dode man, sporen van Apache-indianen. Al snel ondervindt hij dat de vijand op de loer ligt. Na een felle strijd, die in zijn voordeel uitdraait, weet Roy met een flinke wonde in de zij de Bentley-farm te bereiken. Daar wordt hij verzorgd door Ann, de vrouw van en zoals al snel zal blijken ook de weduwe van Bentley. Terwijl vanuit Fort Bowie patrouilles op pad gestuurd worden, sluiten de Apache-indianen langzaam maar zeker de Bentley-farm in. Wat is er zo bijzonder aan de farm? Spoedig zal blijken dat de motieven van wijlen Bentley niet zo zuiver waren, en weinig vandoen hadden met de boerenstiel.

Met Apache Junction creëert Peter Nuyten een klassieke western die ons meer dan eens deed denken aan de vroegere albums van Blueberry. De aanwezigheid van Apache-indianen is daar uiteraard niet vreemd aan. Ook de tekenstijl doet geregeld denken aan die van Jean Giraud, zij het dan wat cleaner. We vinden deze tekenstijl overigens prima passen bij een western. Puntje van kritiek is misschien dat de beplantingen op verre achtergronden iets te summier zijn. Roy Clinton heeft dan weer een echte karakterkop gekregen. Na de optredens van Clint Eastwood werd dit echt wel een absolute vereiste… We love it.

Qua scenario bevat deze strip ups and downs. Vooral het tempo ligt bij momenten wat te laag. Verder zorgt de vergelijking met Blueberry er voor dat Apache Junction niet echt origineel overkomt. Laat dit de lezer echter niet tegenhouden, want hoewel geen topper vinden we dit toch een meer dan verdienstelijke poging om een klassieke western te creëren. Het nawoord bevat leuke informatie voor de westernliefhebbers en biedt een dikke meerwaarde aan het album.

___________________________

___________________________

___________________________