Lucky Luke

Ogenblikje...

Lucky.Luke .Morris.Complete

Tekenaar: Bevere Maurice de
Scenarist: Bevere Maurice de
Uitgever : Lucky Comics

Lucky Luke is een Belgische stripreeks die al sinds 1946 loopt. De verhalen draaien rond een cowboy, Lucky Luke, en zijn avonturen in het Wilde Westen. De strip werd bedacht door de Belg Maurice De Bevere onder het pseudoniem “Morris”. Twee jaar na diens overlijden in 2001 hervatte Hervé Darmenton het tekenwerk.

Lucky Luke is een humoristische stripreeks en heeft vele scenaristen gehad, waarvan René Goscinny de bekendste en meest gevierde was. De verhalen spelen zich allen af in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Vaak worden de clichés van het westerngenre geparodieerd en ook bekende kleurrijke historische personages opgevoerd.

De strip is samen met De avonturen van Kuifje en Asterix een van de succesvolste Europese stripseries ooit. De reeks is in 23 talen vertaald, waaronder enkele Afrikaanse en Aziatische talen.

De stripserie draait om een rondzwervende cowboy genaamd Lucky Luke, die overal waar hij komt helpt om onrecht en misdaad te bestrijden. Hij staat vooral bekend om het feit dat hij sneller schiet dan zijn schaduw. De overige hoofdpersonages zijn Lukes trouwe paard Jolly Jumper, de domste hond ter wereld Rataplan en de boevenbende De Daltons.

Alle verhalen spelen zich af in de 19de eeuw, zij het zonder duidelijke chronologie. Lucky Luke ontmoet ook regelmatig beroemde historische figuren, zoals Calamity Jane, Billy The Kid, Jesse James, Abraham Lincoln, Sarah Bernhardt … en is betrokken bij verschillende historische gebeurtenissen, zoals de oprichting van de Pony Express, de aanleg van de eerste telegraafverbinding van de oostkust naar de westkust, de kolonisatie van Oklahoma …

___________________________

___________________________

___________________________