Lucky Luke Naar Morris

 

Lucky Luke Naar Morris

Tekenaar: Darmenton Hervé
Scenarist: Gerra Laurent
Uitgever : Lucky Comics

Kort na de overname van Robbedoes en Kwabbernoot, krijgt ook de eenzaamste cowboy van de stripwereld twee nieuwe auteurs. Na de dood van Morris is het voor het eerst dat een andere tekenaar aan de reeks werkt. Het enthousiasme van zowel Achdé als Laurent Gerra straalt af van de pagina’s. Jolly Jumper op Vrijersvoeten toont een vrije maar respectvolle bewerking van de oorspronkelijke verhalen.

Wanneer Lucky Luke en zijn paard deelnemen aan een rodeo, wordt Jolly halsoverkop verliefd op een mooie merrie. Hij is helemaal van slag en onze cowboy besluit dan ook het hart van zijn trouwe viervoeter te volgen. Zo belanden de beide helden in Canada, waar ze kennis maken met de vreemde gewoonten van de bevolking.

Scenarist Laurent Gerra is komiek van beroep en rijgt de rake typeringen aan mekaar. Terwijl de laatste Morris-albums wat scenario betreft vaak flinterdun waren, biedt hij in zijn stripdebuut een mooi uitgewerkt verhaal vol met leuke momenten. Het geheel mag dan nog niet zo vlot verteld zijn zoals bij een Goscinny, Gerra toont toch zijn onmiskenbare talenten als schrijver van stripverhalen. Achdé tekent dan weer in een dynamische versie van de gekende Morris-stijl. Door een gevarieerder gebruik van perspectieven brengt hij meer variatie en afwisseling zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke stijl van de Lucky Luke-verhalen. De twee auteurs zijn geen evidente keuze om Morris op te volgen. Gerra geniet in Frankrijk grote bekendheid als imitator en tv-komiek en Achdé blonk vooralsnog enkel uit in middelmatige gagreeksen als Smerissen en Beestenbende. Toch werkt de combinatie van beide wonderwel. Hun gezamenlijke liefde voor Lucky Luke laat het beste vermoeden voor de toekomst.

___________________________

___________________________

___________________________