Merlijn Queeste Naar Het Zwaard

 

Merlijn Queeste Naar Zwaard

Tekenaar: Demare Nicolas
Scenarist: Istin Jean – Luc
Uitgever : Silvester

Nadat Karel Biddeloo ons een Merlijn opdrong met een evil twin, zijnde Kerwyn die een paar duizend jaar oud is, in de meest gehate verhaallijn van De Rode Ridder, zijn we steeds behoedzaam geweest voor de rol die stripauteurs toedichten aan de tovenaar die de legendarische koning Arthur bijstond. De dodelijke ernst waarmee ze te werk gaan, is nefast voor onze leesvreugde. Geef ons dan maar de komische reeks Excalibur van Eric Hübsch en Christophe Arleston waarin Merlijn wordt neergezet als een overjaarse zuipschuit.

Het moet nu wel lukken dat in dezelfde week twee reeksen werden gelanceerd omtrent het zwaard Excalibur en de figuur Merlijn, allebei geschreven door de Keltische expert Jean-Luc Istin. Het inmiddels in hardcover uitverkochte Excalibur – Kronieken is van het ernstige soort. Ook Merlijn – Queeste naar het Zwaard, een los van de reeks Merlijn te lezen spin-off, dien je met enig relativeringsvermogen te behappen. In de vergelijking valt het prduct van Nicolas Demare en istn luchtiger uit. Dat komt hoofdzakelijk door de onbezonnenheid van de jongere Merlijn en de komische toetsen bij nevenpersonages. Merlijn heeft nog maar net zijn inwijding doorstaan of hij bereidt al een nieuwe taak voor: het pad voor de komst van een koning effenen, liefst iemand die het legendarische zwaard Excalibur kan hanteren.

Mystieke werelden, elfen en dwergen die elkaar in de haren vliegen, epische veldslagen, fantasywezens, alles beantwoordt aan de verwachtingen van het publiek. Silvester had met Arthur – Een Keltisch Epos al een onevenaarbare reeks over koning Arthur op voorraad, met het tiendelige Merlijn breidde het de catalogus in dit genre uit, tot groot genoegen van de liefhebbers. Nicolas Demares tekenstijl ligt in het verlengde van Merlijn-tekenaar Éric Lambert wat zich uitdrukt in een stevige penseellijn en een lekker gebruik van zwart-witcontrasten. Deze prequelspin-off is daarom een mooie aanvulling. Onze behoedzaamheid sparen we dan maar op voor drie andere, anagekondigde spin-offreeksen: Merlijn – De Profeet (over koning Arthurs geboorte), Merlijn – Cyclus van de Pendragon (over Arthurs regeerperiode) en Merlijn – Cyclus van de Graal (over Arthurs einde).

___________________________

___________________________

___________________________