Het Kristallen Zwaard

 

het.kristallen.zwaard

Tekenaar: Chrispeels Didier
Scenarist: Goupil Jacky
Uitgever : Blitz, Oranje

Sinds Dark Dragon Books ons vertelde dat het de fantasyreeks Het Kristallen Zwaard in een verrijkte integrale zou publiceren, wisten we met ons enthousiasme geen blijf. Dat leidde in onze nieuwsrubriek naar diverse berichten elke keer er wat nieuws viel te vertellen over de exacte inhoud en vorm van de uitgave. Inmiddels ligt het kostbare kleinood voor ons, letterlijk te blinken. Het is een bijzonder mooi vormgegeven en gedrukt boek geworden waarvoor ondergetekende een voorwoord mocht schrijven dat we hier net zo goed hadden kunnen kopiëren om dit werk aan te prijzen.

Het Kristallen Zwaard was zo’n beetje samen met Op Zoek Naar De Tijdvogel onze introductie tot de fantasy, een genre dat sinds begin jaren 1990 aan een steile opmars begon. Tegenwoordig blijft het een populair genre, ook in boeken, films en tv-reeksen, maar op stripgebied hebben we het meeste nu al wel gehad. Deze nieuw vertaalde en geletterde uitgave, aangevuld met een epiloog, extra artwork, info over een afgevoerde spin-off, schetsen, een guest artist gallery en nog meer van dit soort goodies, herinnert ons er weer aan hoe fantasyreeksen horen te zijn: met een meeslepende queeste (maar niet te complex), een bloedmooie heldin (maar geen bimbo), een wereld vol verrassingen in fauna, flora en architectuur, boeiende sidekicks en een indrukwekkende slechterik van het kaliber van een Darth Vader. Escapisme ten top! Voeg daarbij nog de zwierige tekenstijl van Crisse en je hebt een winner. Crisse mag er dan wel (computer)technisch op vooruit zijn gegaan, in geen enkele van zijn latere series (Atalante, Kookaburra) heeft hij eenzelfde charme weten te etaleren.

Het jammere van zo’n integrale uitgave is dat het ook werkelijk is afgelopen als je bij de laatste pagina bent beland. Geen vervolg meer om naar uit te kijken, alleen een terugblik om te koesteren. Wij wensen elke nieuwe lezer ooit ook zo’n nostalgisch gevoel toe. Wij weten alvast dat we binnen een jaar of tien Het Kristallen Zwaard nog eens zullen lezen, en het zal deze integrale editie zijn die we ter hand zullen nemen.

___________________________

___________________________

___________________________