Op zoek naar de Tijdvogel

 

op.zoek.naar.de.tijdvogel

Tekenaar: Loisel Régis
Scenarist: Tendre Serge Le
Uitgever : Dargaud

Nu er – na jaren radiostilte – eindelijk vervolgdelen verschijnen op Vriend Jarvis, het vijfde deel en het begin van de tweede cyclus van Op zoek naar de tijdvogel, raken steeds meer delen van de oorspronkelijke serie uitverkocht.
Bij veel series verflauwt na verloop van tijd de belangstelling voor oude delen, maar de vraag naar Op zoek naar de tijdvogel blijft eigenlijk onverminderd. Als je ziet hoeveel mensen we het in de loop van de jaren hebben aangeraden dan verbaast het me dat er nog stripliefhebbers zijn die het niet in de kast hebben staan…
Uitgeverij Dargaud ziet blijkbaar nog ruimte op de markt, want ze hebben de eerste vier delen in een fraaie verzamelbundel samengebracht. Een mooie gelegenheid om de delen eens te herlezen, want hoewel ik de strip jarenlang aan jan en alleman heb aanbevolen is – ie al zo lang geleden verschenen dat ik eigenlijk geen flauw idee meer heb waar het over gaat. Dat ik ’t mooi vond, dat weet ik nog, en dat is bijzonder, want ik ben helemaal geen fantasy – liefhebber en Op zoek naar de tijdvogel is pure fantasy.
Het begint al met het gegeven: een queeste.
Hermelijn, de dochter van Heksenkoningin Mara, komt binnenvallen bij Bolster Blankepit. Bolster – een oude vlam van Mara – ziet in Hermelijn zijn eigen dochter en laat zich overhalen om te proberen de planeet Akbar te redden. Daartoe moet hij eerst de hoorn van Ramor te pakken zien te krijgen, waaruit de boze god Ramor over negen dagen dreigt te gaan ontsnappen. Maar daarmee is Akbar nog niet gered. Mara heeft namelijk meer tijd nodig dan er is om Ramor te beteugelen.
Was dan iets eerder begonnen, denk ik dan, maar goed…
De oplossing ligt in het vinden van de tijdvogel, die de tijd stil kan zetten. Geen gemakkelijke taak, want Bolster is de jongste niet meer en om bij de tijdvogel te komen moet Bolster over het jachtterrein van de Jager, en die heeft nog een appeltje met ‘m te schillen. Gelukkig staat Bolster er niet alleen voor. Hermelijn gaat – ondanks de protesten van haar ‘vader’ mee en een onbekende ridder is ook bereid zijn ietwat gammele steentje bij te dragen. Bovendien steekt Bulrog – een oudleerling van Bolster – onverwacht een handje toe.
Kortom, een echte queeste, die aan het eind de nodige verrassingen voor de lezer in petto heeft.

Loisel’s tekeningen zijn prachtig en groeien gedurende de reeks. Hij is niet voor niets één van de groten van de stripwereld geworden en hier zie je hem zijn eerste schreden zetten. En hij neemt grote stappen! Met name de ‘ronde’ Hermelijn, de karakteristieke Bolster en de vele vreemde wezens die Akbar bevolken worden met veel zwier en fantasie door hem op papier gezet.
Toch vallen de eerste twee delen me bij herlezing wat tegen, een levensgroot gevaar bij het herlezen van een strip die meer dan twintig jaar geleden één van je favorieten was. In die twintig jaar is niet alleen de stripwereld gegroeid, maar ben je zelf ook niet meer dezelfde…
In de eerste twee delen onderscheidt Op zoek naar de tijdvogel zich niet echt van al die andere fantasy – strips die de markt overvoeren, maar daarbij moet je je wel bedenken dat al die ándere strips zijn gebaseerd op de tijdvogel en niet andersom. Vanaf het derde deel komt scenarist Le Tendre echter op stoom en in die delen zit ‘m de kracht van de serie. Loisel is dan ook op volle sterkte en ineens bloeit de serie op.
Voor mensen die de serie al in de kast hebben staan biedt de bundel weinig extra’s. Er zit er een mooi stofomslag om het boek en de eerste twee delen zijn opnieuw ingekleurd, maar er is geen dossier of schetsmateriaal toegevoegd. Zelfs de twee korte verhalen die de oerversie van Op zoek naar de tijdvogel vormen en die in de heruitgaven van De hoorn van Ramor en De tempel der vergetelheid werden afgedrukt zijn niet in deze bundel opgenomen… Dat is toch wel een gemiste kans!
Maar voor wie Op zoek naar de tijdvogel nog niet kent:
Ik kan het u – al is het dan ook vijfentwintig jaar oud – nog steeds van harte aanbevelen!

___________________________

___________________________

___________________________