Black Op

Ogenblikje...

black.op

Tekenaar : Labiano Hugues
Scenarist : Desberg Stephen
Uitgeverij : Dargaud

Maak kennis met Floyd Whitman. Deze oud medewerker van het Directorate of Operations (DO) van de CIA stuit op een grootschalige beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Een consultatiebedrijf genaamd Lazenby Corporation heeft ervoor gezorgd dat een grote groep personen niet is gaan stemmen.
Het blijkt ook dat de stemmers ontmoedigd zijn in de kansarme wijken waar traditioneel veel op de democraten wordt gestemd. Zijn de verkiezingen beïnvloedt ten gunste van de republikeinse kandidaat? Om hier een eerste antwoord op te krijgen brengt Whitman een nachtelijk bezoekje aan een medewerker van Lazenby.
Een half jaar voor de verkiezingen is Lazenby benaderd door de staf van de gouverneur van Florida. Het bedrijf kreeg de opdracht om zoveel mogelijk potentiële democratisch stemmende mensen te ontmoedigen om te gaan stemmen. Hiervoor werden allerlei constructies verzonnen met een vage juridische grondslag. Floyd Whitman anno 2003 uit Black Op door Labiano En terwijl Whitman in het heden dit spoor volgt, zien we tussendoor flashbacks naar het verleden van de oud CIA medewerker. Zijn eerste herinneringen gaan terug naar 1945. De tweede wereldoorlog is over, maar een nieuwe, stillere, met net zo’n gevaarlijke oorlog is net uitgebroken. Het conflict dat de geschiedenis is ingegaan als de koude oorlog.
De vader van Whitman is één van de eerste slachtoffers in dit conflict. Dan maken we een sprong naar het midden van de jaren 60. De verkiezingen zijn net achter de rug. Na de moord op Kennedy steunde veel studenten Johnson, in hun ogen bij gebrek aan beter. Eén van die studenten is Floyd Whitman.
In die tijd is hij bevriend met een andere student Trent die, in tegenstelling tot Whitman, zeer republikeins is ingesteld. Zijn vader is dan ook de eigenaar van één der machtigste bedrijven in Amerika met een notering op de beurs van Wall Street. Buiten hun vriendschap hebben ze nog iets gemeen. Een meisje genaamd Jo – Ann. Hoewel ze verloofd is met Trent is Jo – Ann verliefd op Whitman. Ze verbreekt zelfs de verloving voor hem. Maar dankzij een achterbakse streek van Trent laat ze Floyd vallen en trouwt met Trent. Diezelfde zomer zetten Trent en Whitman ook hun eerste stappen binnen de CIA. Maar daar waar Whitman op eigen kracht wordt aangenomen om te gaan werken van de DO, heeft Trent de invloed van zijn vader nodig om een stafbaantje te bemachtigen.
Zijn eerste opdracht brengt Whitman naar New Delhi in India. Het is het jaar 1968. De CIA en de KGB voeren een verbeten strijd uit in dit land. Whitman wordt gekoppeld aan Big Bob Ray. Al snel blijkt dat Whitman vrij goed in zijn werk is en hij trekt de aandacht van een KGB medewerker genaamd Vladen Nechkov. Maar de KGB is niet de enige werkgever van de Rus. Whitman vermoed dat hij banden heeft met de Russische maffia. En laat nu de Russische maffia ook een grote rol spelen in de beïnvloeding van de verkiezingen in 2003. De reden zou zijn dat er iets moet gebeuren wat alleen een republikeinse president kan doen. Maar wat?

___________________________

___________________________

___________________________