Bleach

 

Bleach

Tekenaar: Tite Kubo
Scenarist: Kana
Uitgever : Glénat

Goed wetend dat je ons toch niet zal geloven, vertellen we het je toch maar. Afgelopen week zaten op de trein twee meisjes twee banken voor ons waarvan het ene meisje haar vriendin uitleg verschafte over een mangaserie die ze in het Frans recent ontdekte. Zij zat al aan deel 3 en zal in het Nederlands herbeginnen dankzij Kana die afgelopen week Bleach (want over die serie ging het inderdaad) lanceerde. Onze website draait integraal op enthousiasme en zelfopoffering, dus zagen we een kans om het meisje aan te spreken en haar te vragen of ze niet geïnteresseerd was om een bespreking te schrijven over Bleach om haar enthousiasme te delen met anderen. Omdat we er niet van beschuldigd wilden worden een wel zeer bizarre of afschrikwekkende openingszin te gebruiken, lieten we dat plan maar voor wat het was en lazen verder in een compleet andere strip.

Nu we zelf Bleach hebben gelezen, kunnen we net zo goed zelf een bespreking schrijven. Het volgende hadden we al gesnapt: in de reeks Bleach speelt de rosse, vijftienjarige student Ichigo Kurosaki de hoofdrol. Als speciaal talent kan hij geesten zien. Op een dag ontmoet hij de shinigami (een engel des doods) Rukia die op kwade geesten jaagt. Na een aanval op Ichigo’s familie komt Rukia tussenbeide, maar ze wordt ernstig gewond. Ze beslist om een deel van haar shinigamikrachten aan Ichigo te geven. Per ongeluk krijgt hij àl haar krachten. Nu moet Ichigo haar taak als shinigami overnemen tot er een oplossing is gevonden. Ondertussen woont ze bij Ichigo in zijn kleerkast en gaat mee naar school. Maar wat vindt Orihimo, de iets te rondborstige klasgenote van Ichigo, daarvan? Zij heeft namelijk een oogje op Ichigo…

De positionering door Kana om Bleach te promoten als een coole strip is meer dan zomaar een marketingtruc. Het klopt in dit geval absoluut. De vele actiescènes met een scheut slapstick zijn flitsend op papier gezet, al mag er voor ons part wel wat meer aandacht aan het decor worden gegeven. Het huwelijk tussen de geesten- en monsterwereld met het wereldje van dat van een scholier en zijn gezin (met een extreem gewelddadige vader) levert spetterend vuurwerk op. En de confrontaties tussen de archaïsch sprekende shinigami met Ichigo en diens klasgenoten is een koket spel van aantrekken en afstoten. Bleach is een van de succesvolste mangareeksen ooit en een serie die wij stellig blijven volgen. Die twee meisjes op de trein vast ook.

___________________________

___________________________

___________________________